Una dintre activitățile mele preferate este să observ comportamentul oamenilor din baruri. Din două motive: pentru că ador natura umană și pentru că apreciez alcoolul la nivel de artă. Nu încurajez consumul excesiv de distilat, însă în cantități moderate, alcoolul bun este un accesoriu de prețuit. Așa cum este Martini pentru James Bond sau bourbon-ul pentru Don Draper. Felul în care comandă băutura și felul în care o consumă spun mai multe despre un om decât arată hainele de pe el.
Alcoolul ca accesoriu
Până acum am identificat 4 categorii de consumatori:
-cei care știu ce comandă (și apreciază fiecare sorbitură). Aceștia știu să facă diferența între un bourbon și un whiskey de secară sau între un cognac VS și unul XO.
-cei care comandă orice (numai să le creasca alcoolemia). Îi vezi de obicei bând un longdrink și încă un pahar de tărie lângă. Sau mai rău: bere și shoturi. Sau mai bine: doar shoturi. Multe shoturi!
-cei care incearcă să impresioneze (și arată ca un clovn în smoking). Genul single barrel cu Redbull. Sau Martell Cordon Bleu cu cola. Ți-ai pune pantofii de lac la tricou?
-cei care se simt aventuroși sau nehotărâți (și-l enervează pe barman). Vor “orice îmi recomanzi tu!” sau “ce bea tipa aia?…e cu vodkă?”. Barmanii au mereu timp să povestească despre băuturi, să explice despre distilatele pe care le servesc sau despre cocktailurile handcrafted, dar nu îi pune să ia decizii pentru tine!
Tu din ce categorie faci parte? Sau din care categorie ți-ar plăcea sa face parte?
Dacă ar fi să împărtășesc in 10 minute esențialul pentru un oaspete de bar… aș mai comanda un rând, că sigur mă întind la vorbă. În primul rând aș zice că e bine să cunoști ce vrei sa bei. Una e să auzi pe cineva cerând gin&tonic, altcumva suna Tanquerey&tonic. Una e să auzi “cin’zeci de coniac”, alta e “un Remy VSOP. Neîncălzit, te rog!”. E un fel de a trece de la trotinetă la motocicletă.
Apreciezi ginul? Descoperă care este “soiul” preferat și comandă-l cu încredere. În cazul în care nu te-ai hotărât , încearcă Tanqueray Ten (e o divină infuzie cu mușețel, apreciat chiar și de cei care nu consumă gin ca primă opțiune), Bombay Sapphire (un pic mai condimentat, ușor de recunoscut și oriental în atitudine ca o dansatoare indiană) sau fii clasic cu un Gordon’s London Dry Gin (este cel mai bine vândut din categoria sa – curat și aspru, așa cum îi stă bine unui London dry)
Pentru cei care nu s-au hotărât cu whiskey-ul, musai de incercat cel de secară. Multe distilerii au propria variantă de rye whiskey, deci poți incerca una și de la Jim Beam rye whiskey , dar eu prefer oricând un Wild Turkey Rye. Rămân la aceiași alegere și cand vine vorba de bourbon. Acum, încercând să nu supar pe nimeni, nu mi se pare că există un Oldfashioned ca la carte fără bourbon sau whiskey de secară. Comandă un “rye Oldfashioned” și devii unul dintre preferații barmanului. Când vorbim de Scotch, prima opțiune e The Famous Grouse, așa cum pentru Irish este Bushmills. Și mă opresc aici, că despre whiskey s-au scris volume!
Cognacul sau brandy-ul îl consider un răsfăț și probabil prima băutura care îmi atrage atenția pe un raft de bar. Cognacul este brandy-ul produs în regiunea franceză Cognac, așa cum șampania este vinul spumant din regiunea Champagne. Există și o variantă romanească, numită vinars și destul de apreciată internațional.
Pentru ocazii speciale se cere licorosul XO (extra old-învechit minim 6 ani), fin ca o catifea, dulceag și aromat. Remy Martin XO și Martell Cordon Bleu ar fi candidatele perfecte.
Pentru o seară liniștită petrecută cu un trabuc și cognac, se pretează și un VS (very special-învechit 2 ani) sau un VSOP (very superior old pale-învechit 4 ani). Aici, ca să enumar în ordinea preferințelor, aș pune Courvoisier VSOP, Brâncoveanu și Hennessy VS.
Ritualul cere ca paharul să fie încălzit în palmă, deci aș opta pentru pahar neîncălzit în prealabil de barman. De asemenea aș asocia brandy-ul cu cafea, țigări de foi sau ciocolată neagră. În cluburi am observat o tendință de a consuma cognac cu gheață. Hey, go wild! Whatever blows your bubble!
Despre rom, nu pot să spun decât Zacapa sec sau Captain Morgan în amestecuri de genul Mai Tai, Mojito, Daiquiri.
Vodka este al doilea cel mai folosit alcool în cocktailuri. Primul este ginul. La vodkă nu mă complic: fără arome, fără culori, fără sticle deosebite: Grey Goose, Ketel One sau Cîroc.
Și cum spuneam, cu masa plină de pahare goale și tot am mai avea de vorbit cateva volume despre tequila, mezcal, cachaca, vermut, absinth și alte licori care promit aventură, stil și voie bună.
Până una alta, iată o lecție de comandă ca la carte. De la James Bond, tatăl păcătosului Martini.
(în traducere liberă: 90ml gin Gordon’s , 30ml vodka, 15ml Kina Lillet -vermut. Preparat în shaker. Cu o fâșie de coajă de lămâie.)
Dacă nici Bond nu știe ce vrea, atunci nimeni nu știe!…
Află cine esti, află ce-ți place să bei și comandă cu stil! Să ai o seară ca-n filme!
Cum ți se pare alcoolul ca accesoriu?
sursa foto: aici
Bun articolul :) !
Multumesc frumos! E despre alcool, n-avea cum sa nu fie bun! :p
Mie imi place mult baileys cu gheata, insa multi zic ca e bautura pentru fete ~~. Tu ce crezi :) ?
Eu cred ca trebuie sa bem exact ce ne place si mai cred ca nu exista bauturi de fete sau de baieti. E adevarat ca lichiorurile sunt mai slabe ca tarie, dar acum nu trebuie sa iesim toti in oras sa bem sute de grade.
Continua sa bei Bailey’s, incearca sa il faci un gest al tau. Incearca si alte bauturi din aceiasi categorie, cum ar fi Patron XO Cafe. Exploreaza. Si daca te vei intoarce la Bailey’s, atunci stii ce-ti place. SI esti cu mult mai castigat decat cei care beau orice le pica in mana. Cheers, Vasile! :)
Multumesc frumos! E despre alcool, n-avea cum sa nu fie bun! :p
Multumesc frumos! E despre alcool, n-avea cum sa nu fie bun! :p
Alcoolul(bere,vin,winski,palinca,etc.etc.),o substanta straina si deosebit de nociva pentru organismul uman.Singurul merit pe care il are e acela de-a afecta foarte mult activitatea ficatului,de a distruge neuronii din creier,precum si de-a afecta (vatama) toate organele la care ajunge imediat ,prin intermediul sangelui .Produce foarte multa aciditate in organism. Aciditate=moarte lenta dar sigura,asa cum are sa fie blogul Stil Masculin,promovand asemenea tampenii ! Nu ma mir deloc de asemenea postari stupide.De fapt, cunostintele tale se rezuma la cum sa te colorezi ,cu ajutorul hainelor !
Craig e pistol cu apa pe langa Connery cand cere un Vodka Martini .
Fiecare cu favoritii lui :D Tocmai de aceea e frumoasa diversitatea!
Sunt de acord cu tine.
Nu a incurajat nimeni consumul excesiv de alcool! Ideea este sa bei cu cap, nu sa te ia de cap (si de ficat). Distilatele si bauturile femerntate au fost folosite inca din vremuri primitive pentru intrare in transa. Ele altereaza starea de constiinta si te conecteaza cu un sine superior, la care daca esti atent, poate afli de ce te enerveaza asa de tare hainele colorate.
Ca orice altceva in viata asta, alcoolul se consuma cu masura. Si un distilat bun (ingrediente de calitate, proces atent monitorizat de distilare) nu te va afecta mai mult decat o seara de fumat pasiv intr-un club.
Mult noroc la baut, distilat de calitate si atent monitorizat !
"Aciditate=moarte lenta dar sigura", stai linistit nu ne grabim . :)
Daca ai o problema cu oamenii care consuma…nu prea ai ce cauta aici…mai bine iesi cu prietenii tai si bea un vinars
Daca ai o problema cu oamenii care consuma…nu prea ai ce cauta aici…mai bine iesi cu prietenii tai si bea un vinars
Da-mi o dubla :))
Da-mi o dubla :))
Toti cei care beau whisky si red bull arata ca un "clovn in smoking"..na asta e noua, sper ca vine din partea unui tip care are un bar destul de generos acasa, nu un amator de google care a dat copy paste la cateva bauturi exclusiviste si a vazut de 3 ori 007 asteptand somajul, si atunci cand iese in club atarna pe un pahar toata noaptea, din dorinta de "a savura" bautura..lasati oamenii sa bea ce vor, cat timp nu mergi cu limuzina in club poti comanda si o bere, nu te va situa mai jos pe scara sociala..astazi voi savura un whisky si un red bull si voi bea cu paiul pentru a le savura!
Cu deosebita consideratie,
Andreea Mircea Felicitari pentru raspunsul moderat. Eu as fi fost mai acid si mai complet.