Ce Trebuie Să Știi Neapărat Despre Whisky-Ul Japonez

Nu toată lumea știe că băutura tradițională sake a japonezilor are doar un caracter de marketing pentru turiști. Japonia este una dintre cele mai importante piețe de desfacere a whisky-ului. Iar gigantul Suntory deține aproape două treimi din ea.

De reținut este faptul că whisky-ul japonez este cel mai bun din lume. Acest gând nu trebuie să vă sperie mai ales că de câțiva ani tot câștigă mai toate premiile internaționale, iar anul acesta au luat de la Jim Murray distincția de cel mai bun whisky din lume, ceea ce atestă strădaniile lor din ultimii 60-70 de ani.

Imperiul Suntory se întinde de-a lungul mai multor continente și include facilități de producție în Brazilia, Mexic și Tailanda. Evident că cele mai importante asset-uri de dincolo de teritoriul japonez sunt distileriile Bowmore, Auchentoshan și Glen Garioch. Compania japoneză deține și 25% din acțiunile renumitului brand The Macallan. Iar din 2014 și afacerea celor de la Jim Beam.

Suntory whisky-ul japonez

Are un important lanț de pub-uri în țara de origine, tocmai pentru a face accesibile propriile produse pieței naționale. Dintre single malt-urile renumite ce se află în portofoliul urmașilor lui Shinjiro Torri se numără Yamazaki și Hakushu, două nume grele ale whisky-ului mondial, premiate în ultimii ani la mai toate concursurile internaționale de profil.

Yamazaki whisky-ul japonez

Different Composition
Whisky-ul japonez

Este prima distilerie din Japonia, funcțională din 1929 și care în 1958 și-a dublat capacitatea. Începând din 1972 mare parte din orz este importat din Marea Britanie. Producția a fost oprită pentru o scurtă perioadă de timp între 1987 și 1988 pentru modernizare.

Acum Yamazaki are 6 perechi de alambicuri și posibilități virtual nelimitate de experimentare. O parte din ele au diferite unghiuri ale gâturilor și diferite mărimi și înălțimi, altele sunt încălzite cu abur, altele electric, condensarea se face în diferite forme, malțul și drojdia, nivelul de folosire al turbei,  punctele de distilare, permutările dintre wash și spirit still, cuve de fermentare din inox, dar și din lemn, toate reprezintă investiții ce fac din distileria Yamazaki cea mai versatilă distilerie din lume. La asta trebuie neapărat să adăugăm faptul că ei dețin cel mai mare depozit de butoaie complet automatizat.

Toate acestea se întâmplă datorită concurenței acerbe de pe piața japoneză și lipsei de schimburi comerciale între distilerii. Asta duce la o barieră atunci când vine vorba de crearea de blend whisky. În anul 2009, single malt-ul de la Yamazaki se situa pe locul 8 în lume în ceea ce privește cantitatea vândută.

Hakushu

Cea de-a doua distilerie a grupului Suntory a fost considerată cea mai mare distilerie din lume cu o capacitate de 55 milioane de litri pe an și depozite ce adăposteau  800.000 de butoaie, totul întâmplându-se la o altitudine de 700m deasupra mării, asta însemnând că este una dintre distileriile aflate la cea mai mare altitudine.

Hibiki whisky-ul japonez

Este cel mai cunoscut blend whisky japonez al celor de la Suntory. În anul 2003 care au decis să atace piețele mondiale cu acest produs și bine au făcut. Succesul a fost atât de mare, încât sortimentul Hibiki 12 YO a fost mai întâi lansat pe piețele europene și abia apoi în Japonia natală.

Yoichi Distillery

Care produce brand-ul Nikka este o distilerie importantă ce deține însă un market share mult mai mic și nu este în portofoliul Suntory. Produsele sale reprezintă doar 4% din piața japoneză. Cu toate acestea, ei au avut curajul și viziunea de a fi prima companie japoneză care a achiziționat o distilerie scoțiană în 1986, Tomatin.

Din portofoliul lor face parte și brand-ul Chichibu. Acesta este produs la distileria deschisă în anul 2008 și unde se folosește orz local, turbă locală pentru a produce whisky japonez 100%. Pentru maturare se folosește chiar stejarul japonez sau Quercus Mongolica, mai cunoscut sub denumirea de Mizunara. Lemnul are însă reputația de a lăsa lichidul să se scurgă, astfel că este folosit mai mult la cuvele de fermentare. În ultima vreme arborele japonez este protejat prin lege, astfel că nu mai poate fi folosit la scară industrială.

Malțul de la Karuizawa și grain-ul de la Kawasaki

Sunt două produse aflate în proprietatea celor de la Sanraku-Ocean. Sunt cunoscuți din 1990 sub denumirea Mercian, după numele business-ului lor mult mai înfloritor cu vinuri. Cota lor de piață este de 4%. Astăzi, Karuizawa nu mai este funcțională. Mare parte din perioada ei de activitate a folosit doar orz Golden Promise și doar butoaie ex-sherry.

Golden Promise este un orz genetic modificat în anul 1965, fiind considerat revoluționar prin calitatea sa. La sfârșitul secolului XX, caracteristicile sale au devenit mediocre datorită evoluției cercetări agricole din domeniul conex al distilatelor. Spre deosebire de Suntory, cei de la Karuizawa au rămas un pocket brand, axându-se pe pe un singur stil de single malt: ușor afumat și corpolent produs de alambicurile lor mici.

Kirin-Seagram

Este de asemenea o companie ce deține doar 5% din piața japoneză. Pentru a găsi drumul de acces către distileriile scoțiene și de a beneficia de această relație, cei de la Kirin au ales asocierea cu gigantul canadian Seagram. Acest lucru a permis ca malțul distilat la distileria lor, Gotemba să poată fi amestecat cu whisky din Scoția. De știut este faptul că în anii 80, marea majoritate a whisky-ului exportat bulk de către Scoția era pentru piața japoneză.

Distileria Gotemba

A fost deschisă în anul 1973 producând de atunci un malț destul de ușor, dar și whisky japonez grain corpolent. Ca și celelalte distilerii japoneze și aceasta se află la o altitudine ridicată pentru o astfel de întreprindere: 620m deasupra mării. Actuala companie a rămas deținătoare unui cunoscut brand american de bourbon după retragerea participației celor de la Seagram, este vorba despre The Four Roses.

Care este whisky-ul japonez preferat?

TEXT: Tudor Bălteanu

Despre Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei. Ca și autor al primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *