Cum să-ţi asortezi ţinuta după culoare

Ce ai zice dacă ți-ai zice cum să-ţi asortezi ținuta după culoare? Combinarea acestor informaţii îţi va da un farmec care va avea efect asupra persoanelor din jur şi, în acelaşi timp, îţi va îmbunătăţi stilul? Cum te-ai simţi dacă lumea îţi va face complimente despre felul în care eşti asortat? Peste tot sunt reclame cu bărbaţi în ţinute îndrăzneţe, dar ce îi face aşa puternici? De câte ori te-ai gândit la misterul din spatele ţinutelor sau tablourile care te duc cu gândul la o altă lume¬? De ce crezi că unii ies în evidenţă şi alţi sunt “invizibili”? Datorită CULORII. Ce iţi dă putere şi echilibru în ţinută? CULOAREA. Ce îţi sare în evindenţă când te uiţi la cei cu ţinute îndrăzneţe? CULOAREA.

Eu m-am gândit să-ţi spun despre importanţa culorii şi beneficiile acesteia.

Cum să îți asortezi ținuta în funcție de culoare

Nu trebuie să ai o diplomă în coloristică pentru a alege culorile potrivite din ţinută. Felul în care îţi alegi culorile va crea o impresie pozitivă sau negativă.

Culorile sunt precum câinele şi pisica: pe de o parte, se înţeleg, pe de altă parte, se bat. Dacă îți asortezi ținuta după culoare vei avea o imagine organizată şi profesională.

Cred că nouă ne este mai simplu când vine vorba de alegerea unei ţinute business deoarece avem de ales între costume bleumarin sau gri şi cămăşi albastre sau albe. O modalitate de moment de a evita culorile neutre este dată de alegerea cravatei şi a batistei de buzunar.

Scopul acestui articol este ca la sfârşit să înveţi cum să combini hainele după culori pentru a produce o ţinută plină de armonie. Armonia este ceva plăcut ochiului şi îi creează privitorului un sentiment al ordinii şi al balansului. Prin urmare, dacă o ţinută nu e armonioasă, aceasta este haotică şi plictisitoare.

Se spune că sunt mii de nuanţe în lume, dar totuşi bărbaţii se feresc de ele deoarece nu ştiu cum să le poarte.

Eu aş spune că e negrul. Colegii mei, prieteni mei, majoritatea se îmbracă în negru. Tu ce haine ai purtat ieri, azi sau ce vei purta mâine? Ieşi pe stradă, în baruri, cluburi, restaurante, discoteci. Ce culoare crezi că predonimă în toate aceste locuri?

Nu e rău să porţi negru, dar limitează folosirea lui. Exploraţi lumea culorii şi extindeţi-vă opţiunile pe care le aveţi în garderobă.

Cum orice informaţie trebuie procesată şi începută cu paşi mici, în acest sens voi începe cu paleta de culori. Această informație te va ajuta să îți asortezi mai ușor ținuta în funcție de culoare.

color_wheel
asortezi ținuta după culoare

Paleta de culori

Află cum să înveţi să asociezi culorile pentru a crea ţinuta. Mulţi poate ştiu teoria, dar nu ştiu să pună în practică informaţia.

CE ESTE CULOAREA?

Culoarea este un efect vizual care rezultă din abilitatea ochiului de a distinge diferite lungimi de undă sau frecvenţă de lumină.

Pentru a putea descrie o culoare ai nevoie de următoarele caracteristici ce sunt desemnate pentru a identifica calităţile acesteia.

1) Culoarea pură (de exemplu albastrul);

2) Gradul de luminozitate sau de închidere a culorii care este reprezentat prin umbre, tonuri şi nuanţe;

-tonuri: culoarea pură+ un pic de gri sau culoarea opusă va şterge din culoare
-nuanţe :culoare pură + alb (va deschide culoarea)

-umbre:culoare pură + negru(va inchide culoarea)

3) Intensitatea (saturaţia) reprezintă gradul de puritate sau de putere a culorii pure sau cât de deschise sau şterse sunt culorile.
De exemplu, roşul are o intensitate puternică, dar dacă se adăugă o culoare închisă sau deschisă intensitatea acestuia va scade sau creşte.

Pe paleta de culori sunt trei culori primare. Acestea sunt albastrul, roşu şi galbenul.
Celelalte nuanţe se formează adăugând sau scăzând din luminozitatea culorilor primare.
Din orice combinaţie dintre două primare rezultă o culoare secundară:

Roşu+Albastru =>Violet
Albastru+ Galben => Verde
Galben + Roşu => Portocaliu

Adăugând acestora diferite nuanţe închise sau deschise vor crea de asemenea alte nuanţe.
Combinând o culoare secundară cu una primară vei obţine o culoare terţiară:

Roşu+Portocaliu=> Roşu-portocaliu
Galben+Verde=>Galben-verzui
Albastru+Verde=>Albastru-verzui

Raportul dintre culori

Dacă înţelegi culorile, te vei descurca în combinarea şi potrivirea acestora creând relaţii analoage, armonioase şi contrastante. Nu voi intra foarte mult în detalii pentru că ar fi mult mai de scris… Totuşi, aspectele următoare sunt esenţiale:

Culorile în armonie sau analoage sunt acelea care sunt alăturate în paleta de culori. Acestea merg foarte bine împreună, dar dacă nuanţele sunt foarte apropiate între ele ţinuta va fi spălăcită. O ţinută armonioasă poate fi constituită din albastru simplu, albastru deschis şi cyan sau roşu, portocaliu şi galben. Galbenul este analog cu portocaliul şi verdele. Albastrul este analog cu verdele şi violetul. Analoagele merg bine între ele atunci când au aceleaşi nuanţe întunecate sau deschise.

-Culorile care se opun pe paletă se numesc complementare. Galbenul este opusul movului, verdele este opusul roşului, portocaliul este opusul albastrului etc.

-Culorile calde sunt roşu, portocaliul, galbenul şi sunt asociate focului şi soarelui. Ele transmit emoţii şi căldură, cu toate că hainele de această culoare te lărgesc din punct de vedere optic. Aceste culori sunt recomdandate celor slăbuţi.

-Culorile reci (verdele, albastrul, violetul) sunt asociate apei şi cerului. Sunt culori calme, relaxante şi modeste.

-Culori neutre sunt albul, negrul, griul, bej și bleumarin. Acestea merg bine împreună (cu excepția negrului care nu se împacă foarte bine cu orice nuanță), dar şi cu orice altă culoare. Pentru a obţine o culoare neutră trebuie să combini toate cele trei culori primare sau una primară cu una secundară. Avantajul culorilor neutre este de a atrage atenţia asupra altori culori sau de a le stinge pe cele puternice.

Combină o pereche de pantaloni kaki, o cămaşă albă şi o vestă de lână pentru a crea o ţinută din culori neutre. În acest sens culorile neutre combinate dau o ţinută sofisticată, dar nu şi dinamică.

Pentru a-ţi da seama ce culori ţi se potrivesc, stai în faţa oglinzii şi poartă alternativ albastrul şi roşul. Dacă îţi stă bine în albastru atunci rezultă că eşti o persoană rece, iar dacă îţi vine bine roşul eşti o persoană caldă.

Combină două culori calde cu una rece sau două reci cu un caldă pentru a fi în armonie cu ţinuta.
Exemplu : costum bleumarin, cămaşa albastru deschis şi o cravată roşie sau un tricou polo galben, cardigan ruginiu şi jeanşi de culoare albastră.

Sfaturi

1)Nasturii hainelor sunt făcuţi dintr-o varietate mare de culori. Asortează-ţi pantalonii cu nasturi de la jachetă şi vei crea o ţinută de invidiat.

2)Gândeşte-te în contraste, combină un element deschis cu două închise sau unul închis cu două elemente deschise:un blazer de culoarea cărbunelui cu o cămaşă albă şi cravată slim roşie sau un costum de culoarea bronzului cu cămaşă albă şi o cravată verde.

3)Culorile analoage merg bine împreună, dar fii sigur că sunt la fel de închise sau deschise la culoare.

4)Nu purta mai mult de trei culori simultan.

5)Vrei să porţi ţinute monocromatice? Nicio problemă. Este una dintre cea mai sigure ţinute, dar piesele vestimentare trebuie să fie de nuanţe diferite.

De exemplu: îţi place culoarea gri. Mergi pe o pereche pe pantaloni între gri şi negru, cămaşă gri deschis, cardigan sau vestă gri închis şi o pereche de pantofi gri închis spre negru. Sau vrei să porţi albastru. Prin urmare, ai nevoie de următoarele: costum bleumarin, cămaşă albastru deschis, cravată albastru închis, batistă de buzunar normală. Pentru ca ţinuta să aibe contrast mai puternic mergi pe diferite texturi şi modele. O parte din piese trebuie să fie fine, altele texturate. Unele cu model şi altele simple.

6)Poartă culorile în funcţie de complexitatea pielii, a părului şi a ochilor. Află mai multe despre aceasta aici.

7)Nu te hazarda să porţi mai multe culori deodată; vrei arăta prea încărcat. O singură piesă colorată este de ajuns. Un accesoriu colorat, un cardigan peste un polo, o cămaşa vor fi de ajuns.

8)Evită pantaloni coloraţii şi poartă doar pantaloni maro, negri, albi, gri, albaştri. Alţi pantaloni, de culoare galbenă sau fucsia, poartă-i pe riscul tău. Orice ţinută se bazează pe o fundaţie. Dacă aceasta e greşită, toată ţinuta va fi nereuşită. Pentru a evita acest colaps poartă doar pantaloni de culori neutre.

9)Cu cît un material este mai colorat cu atât acesta trebuie să fie mai de calitate. Cu alte cuvinte, o piesă vestimentară ieftină va arăta de trei ori mai ieftină.

10)Dacă vrei să pari slab foloseşte-te de culorile deschise pentru accente. Poartă o cravată roşie sau galbenă la un costum de culoarea bleumarin sau gri pentru a atrage atenţia asupra feţei.

11)Culorile închise sunt considerate mai formale decât cele deschise. Limitează cantitatea de culoarea pe care vrei să o porţi deoarece culorile aprinse în cantităţi mari devin obositoare.

12)Vrei să-ţi măreşti umerii şi să-ţi micşorezi coapsele? Poartă o haină sau un tricou colorat şi pantaloni negri.

13)Dacă ești bărbat brunet cu un ten închis poți arată bine dacă îți asortezi ținuta în funcție de culoare deschisă .

untitled
asortezi ținuta după culoare

14)Unele culori sunt mai potrivite pentru un sezon decât altele, în consecinţă galbenul este asociat verii, iar ruginiul, maroul, verdele şi burgundy toamnei.

Cam atât deocamdată despre culori. Vor mai fi şi alte subiecte asemănătoare şi continuări pe acestă temă.
Ia în calcul aceste aspecte de fiecare dată când te îmbraci şi formează-ţi ochiul pentru asortarea culorilor începând de azi.

Data viitoare când iţi cauţi haine pentru tine nu o mai lăsa pe prietena ta să ţi le aleagă. Mă îngrozesc de fiecare dată când văd această scenă. Fii bărbat și urmărește acest material video Cum să-ți asortezi ținuta  în funcție de culoare şi impresioneaz-o de faptul că te descurci singur să-ţi alegi o cravată sau orice alt articol vestimentar.

Îți asortezi ținuta în funcție de culoare?

Related Posts

61 thoughts on “Cum să-ți asortezi ținuta după culoare. Tutorial pentru începători.

 1. unbaiat spune:

  am reusit sa ma incadrez la exemplul cu gri-ul perfect, fara sa ma ghidez de aici. :)

 2. Laci spune:

  @ Unbaiat

  Esti un exemplu bun de urmat.

  Bravo!

 3. alexander spune:

  Un articol foarte bun! Unele lucruri le stiam dar am aflat multe lucruri noi, interesante care abia astept sa le pun in practica.

 4. Alex spune:

  Nu inteleg bine diferenta intre sfaturile 4 „Nu purta mai mult de 3 culori simultan” si 7 „O singura piesa colorata este de ajuns”: la 4 se exclud albul si negrul, iar la 7 se exclud doar culorile neutre?
  Exemplu 1: jeansi bleumarin, sacou maro inchis, pantofi si curea maro, tricou negru, palarie si esarfa alb-negru: se numara 2 culori (albastru, maro) + alb si negru?
  Exemplu 2: pantaloni kaki deschis, sacou maro, pantofi si curea bleumarin, camasa alba, esarfa alb+albastru: se numara 3 culori (kaki deschis, maro, albastru) + alb?
  Multumesc!

 5. Laci spune:

  @ alex
  Legat de regula celor trei culori suna mai bine sub numele de regula celor 3 nuante.

  La Ex1 Iti sugerez sa schimbi tricoul negru cu unul alb.
  Avand in vedere ca sunt asa de multe nuante neutre cum ar fi bleumarin,negru chiar si maroul inchis lipseste culoarea.

  La ex 2 DA asa este dar trebuie sa iei din nou in considerare ca porti nuante neutre.

  Sfaturile de mai sus niste sugestii. Evident ca ele se pot incalca ori de cate ori vrei cand te simti stapan pe sine.

 6. Alex spune:

  Ahh! Deci daca inteleg bine, sugestia ar fi ca in general sa nu fie mai mult de 3 nuante neutre (din alb, negru, maro, gri, kaki etc) + 1 culoare de pe paleta de culori de mai sus (gen rozul rosiatic care tot e culoarea anului :))

 7. Laci spune:

  @ Alex pai gandeste-te in felul urmator sa nu porti mai mult de 3 culori inseamna un albastru deschis, portocaliu si o curea neutra sau chiar un rosu spre portocaliu si pantofii maro. Daca mai adaugi o alta nuanta este destul de aiurea.

  Culorile neutre au rolul de a tempera nuantele aprinse.

 8. Teodor spune:

  Mie îmi plac culorile reci cum ar fi verde și albastru, deși sunt destul de slab. Merge să port?

 9. Laci spune:

  @ Teodor cat nu sunt nuante inchise este ok.

  Depinde si ce articole porti.

 10. Teodor spune:

  Ce vrei să spui prin ce haine port? Ai un articol legat de asta să fie mai ușor pentru toți?

 11. kata spune:

  chiar pt fiecare cuvant trebuie un articol?

  Se refera si la ce articole vestimentare porti(ex pantaloni,tricou polo,blazer etc.)

  Fiecare articol de pe site te poate ajuta.

  Daca esti la inceput,e bine sa dai o raita prin arhiva si vei invata cu siguranta.

 12. Teodor spune:

  @Kata: Eu întrebam ce vroia să zica cu alegera culorii în funcție de ce haine port, pentru că nu am văzut până acum niciunde să scrie că trebuie să port o anumită culoare pentru un anumit articol.

 13. Eduard spune:

  „3)Culorile analoage merg bine împreună, dar fii sigur că sunt la fel de închise sau deschise la culoare.”
  Era bun un exemplu un care culorile analoage sunt la fel de deschise/inchise si unul in care nu sunt.Ca sa facem diferenta.
  Oricum,buna treaba cu articolul.

 14. Eduard spune:

  „Culorile în armonie sau analoage sunt acelea care sunt alăturate în paleta de culori. Acestea merg foarte bine împreună, dar dacă nuanţele sunt foarte apropiate între ele ţinuta va fi spălăcită.”
  „3)Culorile analoage merg bine împreună, dar fii sigur că sunt la fel de închise sau deschise la culoare.”
  Cum vine asta?:-?Poate’mi dai un exemplu…
  (Scuze pt celalalt comentariu incomplet.)

 15. Laci spune:

  @ Eduard

  Nuantele trebuie sa aibe aceasi tonalitate indiferent daca e vorba de maro inchis.

  Daca mai poti albastru si acesta trebuie sa fie la fel de inchis.

 16. Eduard spune:

  Culorile complementare merg impreuna?:)

 17. Laci spune:

  @ Eduard Merg.

 18. Un articol de…profesor!
  :D
  Thank you!

 19. Raul spune:

  Salut, la niste pantaloni crem spre alb, merge niste pantofi maro, camasa neagra si cravata alba? Daca ai putea sa-mi dai niste exemple.. Merci si o zi super.

 20. Laci spune:

  @ Emanuel Mersi

  @ Raul Va fi un articol despre cum sa porti albul.

  Ce pot sa-ti zic acum, nu este o combinatie favorabila vara sa porti camasa neagra.

 21. Raul spune:

  Nu Laci, e crem pantalonu, crem mai deschis putin si te-am intrebat pentru ca urmeaza sa merg la o nunta in septembrie prin 20 si sa-mi fac o parere. Merci

 22. Laci spune:

  @ Raul La pantalonii tai, poti purta atat pantofii negri cat si cei maro.

  Cravata alba mi se pare prea banala poti alege o camasa si o cravata cu imprimeu. Iti recomand o camasa albasta sau roz.

  Cravata trebuie sa ti se asorteze cu imprimeul de pe camasa.

 23. Victor spune:

  Culorile pe care le folosesc predominant in vestimentatie sunt verde si maro. De cele mai multe ori aleg nuantele apropiate. Pantaloni de culoare olive. Camasa verde usor deschisa la culoare cu mici patratele albe.Pata de culoare e data pantofii maro, cureaua lata maro, sapca tweed cu patratele maro si albastru, sacoul negru clasic.

  Consider ca e foarte important sa te joci cu nuantele si sa vezi cum se pot uniformiza in mod placut.

 24. Liviu spune:

  Foarte bun articolul. Multe informatii si exemple.

 25. Laci spune:

  @ Victor Multi barbati subestimeaza verdele. Ma bucur ca ai gasit mai multe variante sa-l asortezi.

  @ Liviu Mersi.

 26. silviu spune:

  Salut frumos articol.La o camasa bleu o pereche de blugi albi. ce papuci as putea lua sa se asorteze ma poti ajuta?multumesc

 27. Laci spune:

  @Silviu Maro, bleumarin, gri, verde, albastru. Evita negru pentru ca arata urat.

 28. marius spune:

  buna tuturor…tot nu am ajuns la un numitor comun,..ma regasesc in mare in toate combinatiile scrise mai sus,ten,etc etc..ador sa port negru,alb,gri,si am zis sa incerc o combinatie!!pantofi sport negri luciosi,sau nu cu o pereche de jeans albi cu un model ff mistoo sters pe ambele picioare,cu o veste de club neagra,simpla dar sunt nehotarat in cea ce sa aleg:tricou,camasa…poate cineva sa`mi dea o idee??multumesc

 29. Laci spune:

  @Marius Renunta la acei pantofi sport luciosi. Sincer nu inteleg de ce prinde asa de bine acest tip de incaltaminte.

  Iti recomand sa mergi la jeans pe o pereche clasica preferabil de o singura nuanta. O pereche clasica este mult mai versatila fata de una stearsa si nu vei arata la fel ca si cei de langa tine.

  In plus, iti recomand sa porti o culoare negru, alb si gri este una dintre cele mai banale asortari. Daca vrei sa porti vesta o poti purta peste un tricou sau o camasa, decizia iti apartine.

 30. Ion spune:

  Salut

  Se asorteaza un costum negru in dungi finute (gri) cu o camasa uni albastru inchis (blue navy) si o cravata slim uni neagra ? sau trebuie o camasa deschisa la culoare ?

 31. Lucian spune:

  am si eu o mare problema! am luna viitoare cununia civila si am optat pentru pantofi negri piele intoarsa, pantaloni negri nu foarte eleganti, o camasa de la catalin botezatu culoare gri inchis (antracit) .. problema mea este: ce culoare ar trebui sa aiba sacoul ???? multumesc!

 32. Laci spune:

  @Ion Daca tot vrei sa porti albastru, de ce nu incerci o nuanta mai deschisa.

  @Lucian Negru sau gri.

 33. silviu spune:

  salut la o o camasa alba papion rosu espadrile albastre curea albastra impletita ce pantaloni as putea lua? maro sau rosu sunt buni?

 34. Dan spune:

  Am si eu o problema. La niste bucks albastrii si niste pantaloni maro am nevoie sa stiu ce culori imi vor trebui la: papion, vesta si camasa. :)
  A, si cureaua de la pantaloni.

 35. Laci spune:

  @Silviu

  Ambele nuante merg, dar as alege maro pentru ca se asorteaza mai bine la albastru.

  @Dan Sunt o multime de combinatii care se pot face si sunt prea multe necunoscute.

  Iti pot recomanda o categorie de articole de unde te poti inspira
  https://www.stilmasculin.ro/category/coloristica/

  si https://www.stilmasculin.ro/category/inspiratie-in-stil/

 36. Dan spune:

  Merci mult, era vorba de prima zi de scoala. :) Vreau sa arat cat mai bine.

 37. AndyAndre spune:

  la un palton bej ce culori merg https://images7.okr.ro/serve/auctions.v7/2012/aug/19/e269824612dce0823549f07fdc0e179b-6311176-700_700.jpg
  Prefer mai multe idei si repede
  Multumesc:*:*:*:*

 38. Laci spune:

  @Andyandre Daca la acest articol nu ti-ai gasit raspunsul. Iti dau un link unde poti gasi ceva https://www.stilmasculin.ro/category/coloristica/

 39. Paul spune:

  Ce pot sa spun … excelent articolul si foarte foarte util ! Multumesc Laci !

 40. silviu spune:

  salut o camasa rosie cu ce pantaloni a-si puteao asorta?

 41. Laci spune:

  @Silviu Bluemarin, galben, verde, maro, gri si albastru.

 42. cineva spune:

  Nu stiu cat de bine se vede!? camasa alba cu dungi neordonate maro, vesta bej deschis, cravata subtire(6cm) maro deschis cu alb(murdar) in patratele, pantaloni gri deschis, curea si pantofi maro. Vreau o simpla parere si daca se merita mai mult vesta gri decat cea bej…sunt in dubii. Toate astea le-am cumparat mai putin vesta care nu o gasesc in aceeasi nuanta de gri.

  1. Laci spune:

   Alege vesta gri sau una bleumarin.

 43. Bogdan spune:

  La o camasa verde cu maneca scurta, ce pantaloni si ce pantofi s-ar asorta ?

  1. Laci spune:

   Orice merge la o tinuta de pe plaja.

 44. mihai Popescu spune:

  Salut, am nevoie de un sfat te rog:
  este ok sa port pantaloni de culoare rosie(casual) cu pantofi( gen otter) de culoare portocalie si o camasa bleu deschisa?

  Mersi!

  1. Laci spune:

   Daca ai mai purtat astfel de combinatii, da. In cazul in care nu ai mai incercat ti-as sugera sa faci totul treptat.

   1. mihai Popescu spune:

    M-am imbracat asa aseara, motivul pentru care am scris este ca mi-a zis cineva ca nu se potrivesc pantofii de culoare portocaliu cu pantaloni rosii… Eu cred ca sunt ok, pentru ca sunt culori calde, in plus nuanta de portocaliu a pantofilor era aproapiata de rosul pantalonilor…

    Mersi frumos pentru raspuns! am sa merg pe aceasta varianta… eventual daca imi poti sugera cateva culori pentru camasi sau tricouri… care sa se potriveasca cu descrierea facuta anterior

    1. Laci spune:

     Ramai pe alb sau alte nuante neutre.

 45. Diana spune:

  Nu exista astfel de siteuri si pt femei? Ceva de calitate si bun gust? Foarte buna treaba si sfaturile de aici( incep sa devin din ce in ce mai pretentioasa la alegerea partenerului din punctual asta de vedere),insa as dori sfaturi si pt femei. Puteti recomanda ceva?

   1. diana spune:

    Multumesc,desi nu prea imi sunt pe plac aceste siteuri. Sunt mai mult fashion,in pas cu moda ( chiar si dezastruoasa); nu prind esenta acelei ” lady” putin uitata. Multumesc oricum :)

 46. exisor spune:

  buna,

  la o camasa gri ..putem purta papion ?

 47. Exista si varianta pt feminine? Unde o pot gasi?

 48. Laci Nagy spune:

  In aceasta luna lansam si varianta pentru femei.

 49. Radu Chiran spune:

  excelent si util in acelasi timp! Felicitari!

 50. cristi spune:

  buna Laci.am si eu o intrebare.am primit recent o cravata slim verde inchis.vreau sa stiu la ce as putea sa o asortez pentru ca nu am nicio idee…multumesc

 51. NM Tab spune:

  Salutare!
  Culorile complementare pana la urma se asortează sau nu? Personal, consider ca anumite nuanțe de verde și violet arata foarte frumos combinate.
  O zi frumoasa!
  Nicolas

 52. pantaloni albi=) HA HA HA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *