Haine De Iarnă
haine de iarnă

Înainte să vină sezonul friguros este momentul ideal să testăm diverse haine de iarnă mai ales dacă nu suntem hotărîți pe un anumit model. Este acel articol vestimentar care vine perfect peste costumul tău, îți completează stilul și îți oferă confortul termic necesar. Este haina călduroasă pe care o folosești doar din punct de vedere a utilității când o porți doar peste un tricou.  Este produsul care te scapă, în anumite situații, de mai multe straturi de haine și oferă protecția necesară. În continuare îți voi prezenta câteva modele pe care trebuie să le încerci.

Înainte de orice, o haină de iarnă trebuie să fie funcțională adică să ne putem baza pe confortul termic oferit. După care vine materialul, designul și modul în care a fost confecționată.

Care sunt acele haine de iarnă pe care trebuie să le încerci

1.Haina din fâș

Cred că reprezintă cea mai populară alegere în rândul bărbaților dintre varietatea de haine de iarnă.  În trecut purtam și eu din lipsă de altceva, că trăiam din bugetul părinților și din lipsa educației vestimentare. Știu că multe brand-uri  investesc în această tehnologie pentru a scoate produse cât mai revoluționare.

În prezent mi se pare doar o alegere ieftină din lipsă de inspirație. Personal aș vedea acest produs pe pârtia de schi, ca un produs impermeabil sau pentru diverse slujbe care au loc în aer liber fără să te intereseze dacă o murdărești sau o agăți.

2.Haina parka

Este o haină cu o bogată istorie,. Ea a fost inventată de către eschimoşi pentru a fi protejaţi de intemperii. La începuturi, ea era confecţionată din piele de focă sau caribou. Unele modele erau date cu ulei de peşte pentru a fi mai “impermeabile”. Dar de-a lungul timpului parka a suferit multe modificări.  În prezent, jacheta o vei găsi confecționată din diverse materiale.

O caracteristică prin care o poţi recunoaște, este gluga îmblănită.

3.Duffle Coat

Haina de sibir sau de molton cum mai este denumită, provine din primul război mondial şi a fost purtată de către cei din marina britanică. În al doilea război mondial haina din molton, a suferit nişte modificări şi a fost popularizată de către mareşalul Montgomery care o purta pentru a putea fi distins de soldaţii. 

Haina din molton are deobicei o glugă, nasturi confecţionaţi din coarne de animale şi este de trei sferturi.

Tăietura dreaptă, închiderea cu brandemburguri şi gluga fac din haina de sibir să fie situată între casual şi elegant.

Haina din sibir are un sistem tradiţional de închidere cu brandemburguri din corn de bivol. Acestea nu reprezintă un avantaj cert în comparaţie cu nasturii; s-a afirmat adesea că sunt mai uşor de închis şi de desfăcut dacă porţi mănuşi, dar în realitate se întâmplă exact pe dos.

Zona sensibilă a gâtului poate fi protejată de frig printr-o clapetă cu butoniere, deoarece închiderea cu brandemburguri nu asigură haina din sibir împotriva vântului. În ziua de azi, vei găsi şi alte sisteme de închidere.

Haina din sibir are întotdeauna două buzunare mari, aplicate, cu sau fără clapă. Buzunarele fără clapă au avantajul de a fi uşor accesibile, dar este mai probabil ca lucrurile din aceste buzunare să cadă. Uneori vom găsi un buzunar interior mare la nivelul coapsei.

4.Pea coat

Pitti Uomo 103 Ziua 4 Tinuta 50
haine de iarnă

Această haină a fost purtată de marinarii europeni.  Pea Coat îţi oferă, un look clasic, încrezător, sexy şi arată bine aproape pe oricine.

Printre aceste haine de iarnă pe care le poți încerca, Pea Coat este una versatilă datorită ușurinței prin care se poate asorta la orice ținută.

Caracteristicile acesteia sunt reverele largi, buzunarele verticale, cele două rânduri de nasturi mari confecţionaţi deobicei din lemn sau metal. Gulerul lat este potrivit pentru protejarea gâtului și a feței în condițiile meteo nefavorabile. În plus, haina arată mai bine cu gulerul ridicat.

5.Paltonul Chesterfield

Paltonul Chesterfield a devenit cunoscut în secolul al XIX-lea și este o haină lungă care se poate purta peste costum sau la ținute formale. Acesta poate fi la un singur sau la două rânduri de nasturi și poate avea uneori gulerul din catifea neagră. Pe lângă gulerul negru el ieși în evidență prin reverele late și ascuțite.

Dacă te gândești să-ți achizițiezi un Chesterfield îți recomand culorile neutre precum negrul, griul sau bleumarinul. Acesta are tăieturi slim și  vine în plus cu opțiunea de a-ți afișa batista de buzunar. Desigur când îți este rece acest palton îți permite ridicare gulerului asemenea unui trenci.

6.Paltonul clasic 

Se fabrică de obicei din lână, caşmir, poliester sau combinaţia dintre ele. Acesta este potrivit pentru un stil casual precum și bărbații  deoarece se poate lua peste costum.

Când nu e rece paltonul se poate purta descheiat pentru a scoate în evidenţă cămaşa şi cravata. Când e rece şi ninge îţi poţi pune un fular în jurul gâtului şi îţi ridici gulerul la haină pentru protecţie împotriva frigului.

Paltonul trebuie să fie puţin deasupra genunchilor şi ar trebui să fie de aceeaşi mărime cu costumul, nu cu o mărime mai mare! Dacă te-ai săturat de aceeaşi culoare întunecată mai sunt şi alte opţiuni.

Unele paltoane au curea sau chiar un buzunar la piept. Batista de buzunar îţi oferă posibilitatea să adaugi o pată de culoare pe timpul urât şi friguros.

7.Paltonul cu guler și revere din blană

Pitti Uomo 93 Ziua 2
haine de iarnă

Detaliile minore, pot emana un stil și o eleganță deosebită. Modelul de astăzi este unul aristocrat după cum a fost denumit pe internet.

Această haină este recomandată de a fi purtată doar peste costum sau o ținută business-casual. O haină de iarnă cu gulerul din blană îți oferă un aer autoritar, elegant și necesită a fi purtată peste o îmbrăcăminte ca atare.

Din start mi se pare o idee proastă să investești într-o astfel de haină pentru că nu are mulți adepți și te poți ușor plictisi de ea. 

În cazul în care haina ta de iarnă nu are guler, se poate  foarte ușor croii unul după reverele și gulerele hainei sau vei găsi gata făcute.

Acest guler poate transforma dintr-o haină plictisitoare într-una atrăgătoare. 

8. Paltonul Camel

Pitti Uomo 95 Jelna Tortelli
haine de iarnă

Un palton care te scoate din anonimat este cel din păr de cămilă. Chiar dacă în ziua  de azi părul de cămilă a fost înlocuit cu lână sau caşmir, culoarea a rămas aceiaşi. Această haină îţi va aduce acel aer sofisticat si elegant.

Într-o lume plină de haine de culoarea gri, bleumarin, negru această haină va ieşi în evidenţă. TU vei ieşi în evidenţă.

Pitti Uomo 97 Stil Masculin Antonio Gatti
haine de iarnă

Variantele acestei haine de iarnă sunt nenumărate precum modelele la unul sau două rânduri de nasturi, varianta mai scurtă  sau mai lungă.

Primul lucru asupra căruia trebuie să te decizi este lungimea. ¾ sau să treacă de genunchi? Cele lungi sunt mai elegante decât cele ¾ şi sunt purtate de oameni mai în vârstă. Hainele ¾ sunt mai tinereşti şi ele ajung între partea inferioră a buzunarelor de la pantaloni şi puţin deasupra genunchiului.

Care dintre aceste haine de iarnă le ai în garderobă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *