Incultura nu te face domn

Analfabetul modern nu este cel care nu recunoaște literele. În secolul 21, scrisul și cititul nu mai reprezintă o problemă, așa cum era în trecut. Analfabetismul modern se concretizează prin capacitatea de a citi un text, dar fără a-l înțelege. Dacă ar fi să transpunem în limbajul vestimentar, analfabetismul clasic se întâlnește în Epoca de Piatră, când strămoșii nu purtau haine, iar cel modern în faptul că acum ne îmbrăcăm, dar nu știm cum.

Incultura nu te face domn

Cuvântul ”Stil” din numele site-ului nu se referă doar la haine, deși aparent așa pare. Are un înțeles mai adânc, acela de ”Stilul de a fi al unui bărbat”, incorporând, pe lângă aspectul exterior, și pe cel interior, valoarea intrinsecă a masculului. Însă ce-l face pe bărbat domn? Hainele? Da, într-o măsură. Numărul de femei? Nu, niciodată. Nivelul de cultură? Da, în cea mai mare măsură. Despre asta vreau să vorbesc astăzi.

Cultura nu este nici moștenită ereditar, cum este în cazul inteligenței, nici nu se poate cumpăra, cum este în cazul tuturor bunurilor materiale, deci trebuie să muncești pentru a o obține, de aceea este unul dintre cele mai importante elemente din ”arsenalul” unui bărbat care dă piept cu viața.

Cel mai bun mod prin care îți extinzi arealul, cultura generală, viziunea asupra lumii înconjurătoare este să citești. Chiar dacă în minte ați oftat și ați căutat rapid 5 scuze prin care să evitați acest obicei, vă invit să dați totul la o parte și să citiți următoarele rânduri.

Cititul e benefic, te ajută în absolut ORICE situație, indiferent de material, însă este doar primul pas. Al doilea îl reprezintă experimentarea celor lecturate, deoarece arăți că ai ÎNȚELES ce e scris acolo, detașându-te de mulțimea analfabeților moderni. În acest fel, poți folosi constructiv învățămintele din acele pasaje în viața de zi cu zi.

Deși nu urmăresc să ofer o listă de lecturi, doresc să dau niște repere pentru genurile ce ar putea fi luate în considerare. Astfel:

Ca bărbat ce urmează să devină domn, ai nevoie NEAPĂRAT să citești, dacă nu să știi pe de rost câteva învățături din ”Codul bunelor maniere”, din moment ce este piatra de temelie a conduitei în societate și cartea ta de vizită pentru a oferi a doua impresie. Degeaba ești îmbrăcat impecabil dacă nu știi să spui ”Mulțumesc” și ”Te rog”. Apoi, pentru a aduce puțin mister și adrenalină, poți încerca să citești romane polițiste sau drame, deoarece ele ascund, de cele mai multe ori, comportamente umane ce se aplică multor indivizi, fiindu-ți mai ușor să anticipezi reacțiile unui om în viața reală pe baza a ceea ce ai citit în cărți.

Un domn trebuie să își dezvolte și partea sentimentală, de aceea este nevoie să citească și romane de dragoste. Cu toate că mulți sunt de părere că bărbatul adevărat e cel stană de piatră, care nu se înclină în fața pericolelor, nu are emoții și care îi subjugă pe toți. Dimpotrivă, bărbatul adevărat știe să intre în contact cu sentimentele lui, mai ales cu cele de iubire.

Romanele de dragoste oferă un cadru romantic, feeric, ce sensibilizează, ajutându-l pe domnul în devenire să fie cu un pas mai aproape spre descoperirea acelei uși pe care scrie ”Iubire”. Cu toate astea, dacă tot am pomenit de masculul ”Stană de piatră”, trebuie să menționăm și ghidurile de supraviețuire în natură, care trezesc latura sălbatică a bărbatului și îl fac să plece să vâneze, să pescuiască și să facă un foc folosind două pietre și iască.

Ar mai merita de menționat și manualele de stil, deoarece trebuie să știm să ne îmbrăcăm bine, fiind acum ”animale citadine”, nu oameni ai peșterilor. Un exemplu excelent este cartea ”Ești ceea ce porți?”. Cu ajutorul ei îți vei putea construi o garderobă versatilă, vei putea face diferența dintre materialele naturale, de bună calitate, și cele sintetice, vei afla cum se combină culorile și multe altele.

Cum am mai spus, fiecare carte oferă o învățătură, fie ea cât de mică. Tot ce trebuie să faci este să o înțelegi, ca mai apoi să o poți aplica în viața de zi cu zi, în discuțiile cu ceilalți. Vei crește exponențial în fața colegilor dacă vei ști să faci referințe din lecturile tale la problemele care apar. Ca un bonus, femeile mereu vor alege un domn care le poate trezi imaginația și este capabil să le ofere o conversație inteligentă.

În concluzie, domnilor, vă invit să citiți. Orice, dar citiți!

sursa foto

Related Posts

One thought on “Incultura nu te face domn

  1. Mihaela Chircusi spune:

    Frumusetea unui Barbat este Inteligenta….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.