Pentru ca garderoba noastră să reziste în timp, trebuie să avem în permanență grijă de ea. În modul în care ne curățăm încălțămintea după fiecare purtare și costumul împreună cu haina de iarnă la curățătorie, tot la fel trebuie să ne ocupăm și când vine vorba de întreținere a ceasului.
Accesoriul care ne arată în permanență timpul și care are un cuvânt de spus despre personalitatea noastră.
Dacă am fost atenți la alegea lui, ar trebui să mergem pe aceași linie până la capăt.
Sfaturi de întreținere a ceasului
Pentru un ceas care este purtat în permanență acesta trebuie curățat o dată la două -trei luni. Dacă cureaua este din piele, aceasta se tamponează cu oțet pe partea care intră în contact cu pielea pentru a înlătura orice urmă de mirosuri neplăcute. După care se curăță cu o cârpă uscată. La ceasurile cu brățară metalică se va folosi o periuță de dinți cu apă călduță și săpun.
Orice ceas mecanic și automat trebuie dus la service o dată la trei -cinci ani pentru a te asigura că funcționează în parametri optimi. Când nu este purtat, aceasta trebuie pus într-un sertat din dulap unde este ferit de lumină.
Ceasul trebuie clătit sub un jet de apă după ce a intrat în contact cu apa sărată. Dacă cureaua este din piele și aceasta trebuie protejată de apa sărată. Știi ce se întâmplă cu încălțămintea ta iarna când calci în zăpadă cu sare?
Nu lăsa ceasul în zona boxelor și a frigiderelor pentru că aceaste crează un câmp magnetic care pot dăuna ceasului.
Dacă ai ridicat greutăți și trebuie să depui muncă fizică grea, este recomandat să-ți dai ceasul jos.
Aceste sunt printre cele mai simple sfaturi pe care ar trebuie să le cunoască orice posesor de ceas. Sunt curios să aud și sfaturile tale.
Dacă eşti pasionat de aceast accesoriu poate dai o privire şi peste ceasurile Orient sau Casio.
Ce alte sfaturi mai știi de întreținere a ceasului?
sursa foto: bacariowatches.blogspot.com
Nu trebuie aplicate pe ele parfum din cate stiu, sau alcool.
si otetul are 9 % alcool
solutia numita otet are in compozitie 9% acid acetic,care se obtine prin fermentatie din etilen ;)
la fix a venit acest articol! mersi
Pentru bratarile din piele se poate aplica aceeasi metoda ? cu otetul.
Poti incerca, dar ai regreta apoi! Eu recomand fie after-shave lichid ori parfum, ori alcool, otetul miroase totusi. Pentru cele din piele, la magazinele care vand articole de incaltamainte au si produse de intretinere marochinarie. Iar pentru celelalte, silicon ori metalica, se poate utiliza apa calduta cu sapun lichid, ori detergent de vase, doar aveti grija ca instrumentul vostru de masurat timpul sa fie rezistent la apa minim 3 bari.
Chestia aia cu otetul probabil atenueaza mirosurile dar eu nu as pune otet pe curelele mele. Curelele de piele trebuie schimbate inainte de a se crapa sau a deveni vizibil uzate.
Recomand curatarea saptamanala a ceasului cu servetele pentru ochelari. Asta e valabil si la telefon, laptop, tableta etc.
Ceasul se da jos in timpul somnului pentru a preveni atat posibilele accidente (dai cu ceasul de noptiera, iti lovesti prietena din greseala cu ceasul in fata etc) cat si pentru confortul personal.
Tot la intretinere as baga si alternarea ceasului in functie de conditiile meteo. Vara cand sunt 30 de grade e mai bine sa purtam ceasurile cu curea metalica pentru a nu distruge pielea cu transpiratie si praf.
care este durata de functionalitate a unui ceas cu mecanism quartz??
Ceasornicarul meu ma cheama la 2 ani sa imi schimbe uleiul la ceasuri. Se curata mecanismul de uleiul vechi si se unge din nou.
@ Radu Cu placere.
@ Mihai si Alex Moise Va multumesc pentru informatii.
la cele cu bratara din silicon cum e recomandat sa le curatam ?
Cred ca sunt cele mai nepretentioase bratari , se pot curata cu o periuta de dinti acompaniata de apa si sapun sau detergent de vase ( detergentul de vase inlatura grasimea mai usor).
Am si eu o problema cu ceasul.
Am una bucata ceas Fossil, cu o curea de 22mm. Am schimbat cureaua originala cu alta curea din piele. Acum vine si problema: cand am schimbat-o, mi-a cazut telescopul si dus a fost. De cati mm trebuie sa fie telescopul, tinand cont de latimea curelei? Se pot cumpara si separat sau doar cu o curea noua?
Multumesc!
Mai bine ai merge la un ceasornicare , el e specializat in asa ceva si-ti va rezolva cu siguranta problema. Bafta!
Un articol foarte bun! Chiar aveam nevoie de un sfat,cum aș putea sa înlătur mirosul neplăcut ce a pătruns în cureaua ceasului!Mulțumesc! :)
Inca odata, un articol foarte bun! Bravo, tine-o tot asa! Apropo de faza cu ridicatul greutatilor: nu mi-am dat ceasul jos cand am fost la sala de forta si avand ceasul aproape fix pe incheietura, cand am strans pumnul si m-am incordat ca sa ridic o haltera, pur si simplu a plesnit cureaua ceasului, ea fiind metalica. Doua ore am cautat telescopul de la bratara ceasului…
foarte interesant articolul acesta, nu stiam multe lucruri , sper sa mai postezi astfel de detalii si tehnici de curatare si pentru alte obiecte, haine, pantofi. numai bine!
Daca ai un ceas suflat cu aur sau este pur si simplu auriu si se decoloreaza,cum procedezi?
Daca este suflat cu aur/argint, ai exact aceeasi problema ca la o bratara suflata. Sfat: evita.
Am un fossil.scrie 10 atm. Dar la temp scazute se abureste sticla.am f de 3 ori la ceasornicar aceeasi problema.produsul este nou.dipa 10-20 min se dezaburesye.incep sa cred ca este ceva normal probabol sticla…..