Whiskey vs. Bourbon

Orice fel de bourbon este un whiskey, dar nu orice whiskey american poate fi numit bourbon. Tennessee whiskey? Nu este un bourbon. Canadian whiskey? Nu este de asemenea un bourbon. Scotch whisky? Mai ales acesta nu e un bourbon, așa că ați înțeles unde vreau să ajung cu explicația mea.

Whiskey vs. Bourbon

Bourbon-ul este de fapt o specie a american whiskey-ului, fiind un produs pur american. În anul 1964, sub administrația președintelui Lyndon Johnson, Congresul a declarat bourbon-ul ca fiind America’s Native Spirit.

Conform legii americane bourbonul este:

 • produs în Statele Unite ale Americii doar pe teritoriul statului Kentucky.
 • distilat dintr-un mix de cereale care conține minim 51% porumb
 • distilat la nu mai mult de 80% ABV sau 160 Proof
 • învechirea se face în mod obligatoriu în butoaie de stejar noi și care în prealabil au fost carbonizate pe interior pentru o mai bună interacțiune a distilatului cu lemnul
 • whiskey-ul proaspăt distilat nu poate fi pus în butoaie la o tărie mai mare de 62,5% ABV sau 125 Proof
 • perioada minimă de așteptare în butoaie este de doi ani
 • îmbutelierea în sticle nu se poate face sub 40% ABV sau 80 Proof
 • legea interzice adăugarea de coloranți sau aromatizatori sau amestecul cu orice fel de alt alcool.
MAKERS MARK
Whiskey vs. Bourbon

Singurul lucru care se poate adăuga în bourbon este apa, ceea ce se și întâmplă când este pus la învechit dacă a fost distilat la peste 62,5%.

Unitatea de măsură americană pentru concentrația de alcool este proof, iar cea europeană este alcohol by volume (ABV), iar așa cum ați intuit scala americanilor este dublă față de cea europeană.

În general orice alt distilat cu proprietățile bourbon-ului care este produs  în afara statului Kentucky este etichetat sub numele de american whiskey sau în cazul celor de la Jack Daniel’s sau George Dickel sub denumirea de Tennessee whiskey.

Specificația de pe etichetă de straight bourbon este făcută atunci când whiskey-ul a fost învechit minim doi ani. Dacă whiskey-ul a fost învechit peste patru ani, nu mai există obligativitatea de a i se trece vârsta pe etichetă.

Dintre toate whiskey-urile americane de tip bourbon, doar Maker’s Mark au decis să-și eticheteze produsul sub denumirea de bourbon whisky fără a folosi E-ul.

Pentru a înțelege că pe piața noastră nu există bourbon contrafăcut, este bine de știut că în statul Kentucky sunt puse la învechit mai multe butoaie cu whiskey decât numărul locuitorilor luați în evidență, adică peste 4.5 milioane.

Cum ți s-a părut această comparație Whiskey vs. Bourbon ?

TEXT: Tudor Bălteanu

Despre Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei. Ca și autor al primei lucrări românești despre whisky-ul scoțian - The Scotch Whisky Emporium - am decis să împărtășesc tuturor povestea frumoasă a acestui distilat cu o istorie de mai bine de cinci secole.

Related Posts

6 thoughts on “Whiskey vs. Bourbon

 1. caramelul este colorant natural si este acceptat
  daca nu este specificat pe sticla ca nu are coloranti, atunci cel mai probabil are
  culoarea aia puternica maro chihlimbar nu e naturala

 2. zilele whisk(e)y-yului sunt numarate…ultima fitza este sa consumi tarii care nu contin gluten, berea sa nu aiba alcool, racoritoare din aloe vera samd., asa ca nu mai intereseaza pe nimeni care este diferenta intre bourbon si whiskey atat timp cat consumatorii americani de apa vietii aleg cognac-ul, pana la urma si diferentierea lui tennessee de celelelate whiskey-uri americane duce la o asemnare, crearea de brand, brand personal si personal brand cu numitul cognac.

 3. Culoarea de chihlimbar este data de interactiunea alcoolului cu tanini arsi din lemnul de stejar. Se si mentioneaza ca butoaiele se ard innainte de invechire pentru interactiunea mai buna.

 4. da ma, s-au gasit specialistii in whisky… cum isi mai da tot romanul cu parerea… Ies, ca vomit dracu…

 5. Dan spune:

  Jack Daniels (Tennessee) whiskey este un bourbon. Contine ingredientele necesare pentru a fi catalogat bourbon insa producatorii prefera denumirea de Tennessee si atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *