Florin Dobre Londra

Artistul si designerul Florin Dobre, si-a prezentat la Londra noua colectie S/S 2017 ready-to-wear denumita Floare de colt, vineri, 10 iunie, iar colectia a aparut in timp real pe site-urile marilor publicatii VOGUE si GQ, editia britanica!

Ce a făcut Florin Dobre în Londra

Link-urile catre fotografii sunt urmatoarele:

https://www.vogue.co.uk/fashion/spring-summer-2017/mens/florin-dobre

https://www.gq-magazine.co.uk/shows/springsummer-2017-menswear/florin-dobre

Floare de colt….

….e vremea reginei.

Indreptandu-mi atentia catre natura, m-am simtit atras de Floarea de Colt, o floare de munte, rara, care la fel ca omul, isi dezvolta caracteristicile in functie de pamantul pe care creste.

Planta, înaltă de 5-20 cm, cu inflorescențe compuse din capitule, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb – argintii, lânos – păroase, la atingere are o textura unica a perisorilor moi – catifelati, de aceea am folosit materiale fine si catifelate la atingere.

In România, floarea de colt ajunge doar până la înălțimea de maximum 20 cm, ea poate crește în alte țări, cu alt tip de climat, până la 50-80 cm. Identitatea acestei flori ne face sa intelegem frumusetea caracteristica fiecarui popor, cu traditiile, bucuriile si defectele lui. Asasunt si tinutele colectiei, personalizate pe fiecare individ, dupa gustul si simtirea fiecaruia.

Vreau sa se nasca in inima fiecarui om din intreaga Europa, gandul ca fiecare popor isi pastreaza frumusetea daca isi  pastreaza forma si identitatea lui naturala, caracteristicile personale devenind o identitate vie a fiecarui individ.

De asemenea, as vrea ca fiecare sa descopere frumusetea calatorului care poate gasi farmecul real al unei calatorii,  vazand si traind fascinatia unei alte civilizatii, a unui alt popor. Este atat de necesara pastrarea frumusetii identitare, iar globalizarea si alinierea la aceleasi moravuri sa se opreasca pentru a nu tulbura firescul si frumusetea naturala.

Inflorescența este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici, care iau forma unei steluțe si este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită. Florile se regasesc in print si broderie, unele foarte mici, altele bine ascunse de ochiul ager al culegatorului pe fiecare din tinutele colectiei, care aduce aceleasi linii clasice pe un print indraznet, plin de culoare firava, pala, puternic vizibil, dar nu opulent, sa atraga atentia usor si discret, fara a tulbura mai mult decat este deja tulburata aceasta societate hiperexcitata, intr-o continua cautare de vanat.

Recomand ca barbatul viitorului sa fie cel cumpatat, cel atent la detalii, care nu poate culege toate florile rare ci doar una, o data pentru totdeauna.

Numita in popor si floarea reginei, floarea doamnei, steluta sau albumita, floarea de colt are in traditia romaneasca o semnificatie aparte, ea fiind un simbol al dragostei. Se spune ca, pentru a-si dovedi dragostea si curajul, tinerii colindau zonele stancoase ale muntilor pentru a culege flori de colt si a le oferi iubitelor. In limbajul florilor ea insemna puritate si caratenie.

Popor roman, floare rara cu mari calitati, stim ca dincolo de lumea aceasta trupeasca noi avem orizonturi mult mai inalte mergand in continuare pe urmele lui Hristos, pastrand o frumoasa traditie, astazi atat de morala si binefacatoare, vazand infinitul in oameni.

Inca vad Omul de omenie de netradus in alte limbi, dorul si doina, aceasta durere continua a poporului care rezista la trendurile imorale care au ingenunchiat societatile asa zise moderne, dar vad, totodata si o Europa imbatranita si lipsita de orice sens spiritual mai inalt, o Europa care isi taraste existenta din carciuma in carciuma, o Europa afumata, ametita si ametitoare, tipatoare si pervertita, cu valorile rasturnate, care nu mai are esenta, odata aliniata trendului de globalizare.

Sa ramanem tari, chiar daca suntem o specie pe cale de disparitie si rara, precum floarea de colt.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *