Ținuta Formală

Ținuta formală este percepută diferit de la bărbat la bărbat. O parte aleg un costum la întâmplare, alții sunt atenți la culoare, unii merg doar pe varianta de a purta sacoul și pantalonii de la două costume diferite sau black tie. Până la urmă fiecare dintre noi avem personalități diferite și putem interpreta ținuta formală într-un mod corect, dar personalizat. Din acest motiv îți voi prezenta câteva idei, dar și varianta mea de ținută formală. Scopul este să înțelegi când o ținută este prea formală sau merge spre casual.

Ce ar trebui să înțelegi prin formal

Formal înseamnă automat nuanțe închise și fără împrimeuri sau texturi. Practic cu cât e mai sobră o ținută cu atât este considerată mai formală. Aici mai intră câteva aspecte: materialul din care este realizată, felul în care îți vin și cum combini piesele vestimentare.

Avem varianta white tie, dar puțini vom avea șansa să participăm la astfel de evenimente. Următoarea ținută din punct de vedere al nivelului de formalitate este black tie. Și evenimentele de genul sunt puține, dar la noi încă avem probleme de a ne adapta acestui cod vestimentar. Pe scurt ai nevoie de smoching, cămașă albă cu guler normal, papion (preferabil să-i poți face nodul), butoni și pantofi negri. Tot aici ar intra și black tie optional. Intră la ținuta formală, dar nu e dress code atât de restrictiv.

Cu o treaptă mai jos avem costumul simplu uni care reprezintă o variantă comodă pentru majoritatea bărbaților fie că avem de mers la nuntă, la serviciu sau la alte evenimente formale din viața noastră. Personal prefer această variantă pentru că e permisibilă. Când am evenimente de tip Black Tie (sunt prea puține ca să conteze) le evit, în majoritatea cazurilor,  deoarece nu mă simt confortabil purtând smoching și papion.

Boggi Milano m-a rugat să prezint varianta mea de ținută formală pe care am ales-o din magazinul prezent în Băneasa Shopping City. Am ales un costum cu umeri „moi”. În opinia mea un astfel de sacou nestructurat îl simți mai bine pe umeri. Deși unele persoane ar considera că acest costum ar mai intra mai degrabă în zona casual.

Ținuta formală la Boggi Milano

Tinuta Boggi Milano2

Când îți alegi acest gen de ținută pe lângă faptul că trebuie să fii atent la compoziție și la croi, trebuie să pui accentul și pe lejeritate. Costumul potrivit nu trebuie să fie ca un corset sau un sac. Aceasta îți oferă multă libertate fie că ești așezat sau în mișcare.

Nuanța aleasă este un versatilă. În funcție de unghiul din care privești costumul nuanța acestuia este fie gri, fie e maro ceea ce-i mărește posibilitățile de asortare.  Dacă sacoul ar fi avut buzunarele aplicate ar fi fost cu o treaptă mai jos din punct de vedere al formalității. Același lucru se aplică și referitor la revere prea înguste.

Gama cromatică ținuta formală

Ca și gamă cromatică pentu ținuta formală am ales ceva simplu. O cămașă albă este necesară în garderoba fiecărui bărbat și reprezintă baza la fiecare ținută formală. Poți merge și pe varianta de roz, albastru sau gri, dar trebuie să fie nuanțe cât mai pale. Cu cât este mai colorată ținută cu atât îi scade nivelul de formalitate. Pe cât posibil evită cămășile cu imprimeu, dar și cele din alte materiale precum inul sau denim. Îi va oferi ținutei un aspect prea casual.

Pentru un plus de formalitate alege o cămașă pentru butoni și de aici te poți juca cu o accesoriile de la manșetă.

Cea mai potrivită cravată mi s-a părut cea polka dots pentru ținuta formală. Voiam ceva cât mai formal, dar cu un imprimeu. La fel de bine ar fi mers o cravată bleumarin sau maro. Totuși, dacă mediul îți permite adaugă puțină culoare. Trebuie să fii atent atât la materialul cravatei, dar și la lățimea acesteia. O cravată slim din poliester nu va da bine niciodată la o ținută formală.
Dacă mă urmărești probabil ai observat că nu prea mai port batistă de buzunar. În cazul de față una albă mi s-a părut perfectă pentru a completa ținuta. 

Pantofii maro închis au fost cei mai potriviți pentru a păstra nivelul de formalitate. Totuși, am renunțat la șosetele lungi în favoarea celor scurte. Asta înseamnă cîteva puncte în minus, dar a fost modul meu în care am personalizat ținuta. Din punct de vedere al șosetelor s-ar fi potrivit cele negre, bleumarin sau maro închis. În mod normal aș recomanda persoanelor care se îmbracă sobru să aleagă șosete colorate pentru a sparge din monotonia ținutei. 

Costumul pe care l-am ales îl poți găsi atât online aici sau în magazinul Boggi Milano situat în  Băneasa Shopping City București.

Cum arată ținuta ta formală?

Related Posts

2 thoughts on “Ce ar trebui să știi despre ținuta formală

  1. mircea tudor spune:

    si totusi nu ai sosete…

    1. Laci spune:

      Am specificat acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *