Cravata Metode De Îngrijire

Cravata necesită metode de îngrijire la fel ca și orice piesă vestimentară pe care o purtăm. Imaginaţi-vă că v-aţi face noduri din pantalonii de costum de câteva ori pe săptămână. Chiar dacă le-aţi călca zilnic nu aţi putea preveni degradarea rapidă a materialului. O cravată din mătase, însă, rezistă la înnodări repetitive fără nici o problemă, uneori câţiva ani la rând. O îngrijire minimă, dar corectă, a cravatelor le va prelungi durata de viaţă.

Cravata metode de îngrijire

Îngrijire, depozitare și curățare cravata

Este foarte important să desfaceţi nodul de fiecare dată, imediat ce o daţi jos de la gât. Cea mai bună metodă de a desface nodul fără a afecta cravata este următorul: măriţi uşor bucla din jurul gâtului, scoateţi-o peste cap şi odată scoasă de la gât puteţi să o desfaceţi în siguranţă. Înfăşuraţi, apoi, cravata în jurul mâinii si aşezaţi rola realizată într-un loc aerisit cel puţin o noapte. Dacă este şifonată, respectând sfaturile de mai sus, îşi va reveni până dimineaţa.

Dacă cravata este şifonată şi nu îşi revine respectând sfatul de mai sus, puţin abur de la fierul de călcat vă va ajuta să obţineţi acest lucru. ATENŢIE: Cravata din mătase nu se calca niciodată! Aburul se va aplica prin plimbarea fierului deasupra cravatei, în aer, fără a o atinge. O alternativă este să puneţi apa fierbinte într-un vas şi să atârnaţi cravata deasupra vasului aburind.

În principiu cravatele ar trebui depozitate fie atârnate pe un umeraş special pentru cravate, fie aşezate pe un plan orizontal. O alternativă mai ieftină ar fi atârnarea pe bara orizontală a umeraşelor. Dezavantajul major al acestui mod de depozitare este faptul că dacă cravata este mai fină poate aluneca. Aveţi grijă în a nu plasa cravatele pe umeraşe cu margini ascuţite pentru a nu distruge cravata.

La depozitarea cravatelor trebuie respectate acelaşi reguli ca şi cu celelalte haine. Evitaţi îngrămădirea lor în dulap pentru a permite aerului să circule pentru a nu primi miros de închis. Cravatele trebuie protejate de soare, praf, umiditate şi, molii dacă este cazul. Dacă aveţi în dulap destul loc, amenajaţi un sertar/compartiment doar pentru cravate, unde să le păstraţi împăturate corect, pe categorii, modele sau culori. Acest lucru vă va permite să păstraţi sănătatea cravatelor şi veţi sări peste plictisitoarea căutare zilnică a cravatei pe care să o purtaţi.

Dacă vă permite locul pentru a crea un astfel de compartiment, în funcţie de dimensiunea acestuia puteţi fie să le împăturaţi în două, fie să le faceţi rolă. Ultima variantă vă va uşura alegerea, când sunteţi indecis care cravată să purtaţi.

Îngrijire cravata în timpul călătoriilor

Când merg în vacanţă, majoritatea bărbaţilor nu îşi iau cu ei ţinute elegante, prin urmare nici cravate. Este mult mai probabil ca îşi vor lua, însa, în călătoriile de afaceri. Cravata, de multe ori este un asistent de imagine perfect care contribuie într-o mare măsură la succesul unei negocieri. În acest sens împachetarea acesteia în bagaj trebuie făcută cu mare grijă pentru a asigura că va ajunge la destinaţie neşifonată.

Prima metodă este înfăşurarea cravatei în jurul mâinii pentru a forma o rolă şi depozitarea într-un colţ al bagajului pentru a evita teşirea acesteia. A doua metodă este depozitarea acesteia înfăşurata în jurul gulerului de la cămaşă. Metoda a treia ar fi înpăturarea în două şi aşezarea peste haine, aşezarea pe fundul bagajului este o altă alternativă bună deoarece va sta pe un plan drept.

Ar fi o idee bună să vă luaţi mai multe cravate în călătorie pentru eventualitatea în care o pătaţi pe aceasta. Pentru a minimiza acest risc, unii aleg cravate închise care sunt în mod natural mult mai puţin sensibile.

Cum se scot petele din cravate?

Regula numărul 1: scoateţi petele imediat dacă este posibil. Din păcate aceasta nu este întotdeauna posibil, în special în timpul unei întâlniri de afaceri, dar ar trebui să fiţi capabil să luaţi o serie de măsuri de urgenţă. În primul rând eliminaţi factorul care a produs pata (de cele mai multe ori mâncarea) cu dosul unui cuţit sau cu un şerveţel în cazul lichidelor. Încercaţi să nu introduceţi prin această manevră pata şi mai adânc în ţesătură. După aceea, pata trebuie tratată în continuare.

O metodă de a scoate petele de grăsime din ţesătură ar fi să luaţi o pânză moale care nu se scămoşează, puneţi puţin săpun pe ea şi încercaţi să frecaţi până ce pata iese. Aceasta ar putea, însă, să întindă şi mai mult pata, în special când aţi umezit în prealabil pânza. O soluţie de scos pete este mult mai bună, însă nu este întotdeauna la îndemână. Alcoolul etilic (conţinut în băuturile alcoolice) funcţionează foarte bine şi în mod normal este la îndemână.

Dacă nu reuşiţi să scoateţi pata nici cu alcool ar trebui sa duceţi cravata la o curăţătorie chimică, normal se oferă o garanţie. Cele mai ieftine firme nu sunt întotdeauna şi cele mai bune. În acest proces, cravata ar putea fi distrusă prin călcare cu fierul sau curăţare îndelungată. Dacă se insistă prea mult cu curăţarea chimică, poate fi distrusă matasea.

Din aceste motive, poate că ar fi mai bine să lăsaţi cravatele cu culori deschise acasă când vă pregătiţi să mergeţi la o masă unde aţi putea să le stropiţi.

Ce alte metode de îngrijire mai folosești pentru cravata?

Related Posts

2 thoughts on “Cravata metode de îngrijire

  1. Teodor spune:

    Merge să le lăsăm într-o baie după ce am făcut duș să zicem, a.î. aburii să o îndrepte, cum spuneai la articolul cu bagajul de voiaj?

  2. Laci spune:

    @ Teodor

    Poti incerca, rau nu-i poate face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *