Cum să te îmbraci elegant într-o lume casual

În luna octombrie a avut loc o conferință la inițiativa Simon Crompton, fondatorul Permanent Style despre cum putem să ne îmbrăcăm elegant când restul poartă haine casual. Alături de el a avut ca invitați  pe John Demsey Group President Estee Lauder (și un client Anderson & Sheppard), Jay Fielden Editor in Chief Esquire,  Scott Schuman The Sartorialist,  Bruce Boyer autor despre vestimentația masculină și  Averyl Oates Managing Director 10 Corso Como.

Vizionând conferința respectivă am ajuns la următoarele concluzii:

Cum să te îmbraci elegant într-o lume care poartă haine casual

Precum ai observat această tendință a hainelor casual se simte din ce în ce mai tare dacă te uiți atent la colecțiile pe care le-au scos brand-urile în ultima vreme. Avem mai multă culoare, mai multe costume și  cămăși cu imprimeuri comparativ cu 10-20 ani în urmă. Magazinele care de regulă aveau în colecții doar haine formale  au început să aibă deschidere și spre zona mai casual prin introducerea de noi piese precum încălțăminte sport, jachete impermeabile din poliester, veste matlasate și altele.

Schimbări în vestimentația masculină au tot avut loc în ultimele sute de ani și vor mai avea. Datorită anumitor zone geografice sau a obiceiurilor,  bărbații și-au adaptat vestimentația. Vezi Ducele de Windsor sau Gianni Agneli.  Materialele s-au schimbat. Avem, în prezent, travel suit, techmerino, materiale stretch în mod natural fără să conțină fibre sintetice, impermeabile, avem sintetice și altele. Într-un fel sau altul trebuie să ne adaptăm la aceste schimbări.

Țin minte când am început această activitate prin 2007 și doar visam la culoare în ținută și la un stil personal. Probabil au fost mai multe persoane în aceeași situație ca și mine. În plus,  o parte din noi am depins și de zona geografică din țară în care ne aflam. Nu toată țara a stat în București, dar fiecare dintre noi știa pe cineva care aducea haine mai diferite față de oferta din magazine. Nu aveam o varietate așa de mare din punct de vedere al hainelor și al brand-urilor. Nu se găseau șosete colorate. Acum mulți ani am trimis un mail unui producător de șosete din țară să ia în calcul o astfel de colecție. Acum le găsești aproape la fiecare brand care comercializează haine masculine. Avem inclusiv mai multe brand-uri românești de șosete.

Când am început noi să purtăm costume? Văd foarte mulți tineri purtând și nu înțeleg de ce. Aici mă refer la momentele în care nu se cere vestimentație formală. Sau de când am început să purtăm încălțăminte sport la costum? Eu o fac ori de câte ori am ocazia. Dar le aleg în așa fel încât costumul precum și încălțămintea care să se potrivească între ele. Adică acea armonie între acest mix de stiluri contrastant.

Ca bărbați ne dorim acea unicitate și având în vedere că avem foarte multe variante, șansele sunt destul de minime să ne întâlnim cu cineva îmbrăcat exact la fel comparativ cu ceea ce se întâmpla în trecut. În plus, putem apela la serviciile croitoriei la comandă să ne facă ceva unic, confortabil și după conformația noastră. Din acest motiv ar trebui să apelăm la acei mici artizani care au mai rămas pentru a susține acest gen de activitate.

Până la urmă întrebarea pe care trebuie să ne-o punem, în funcție de caz: de ce ne îmbrăcăm formal sau de ce ne îmbrăcăm casual? În urma răspunsului tău cred că ne putem adapta ținuta în funcție de caz. Adică atunci când se cere costum putem purta costum sau când se cere ținută casual putem purta casual. Să o spun și mai simplu. Când mergem la o nuntă sau la un eveniment formal unde dress code-ul e specificat pe invitație purtăm costum. La evenimente de genul Untold, Electric Castle nu purtăm costum. Lucrurile sunt așa de simple.

Dacă facem o comparație la felul în care bărbații purtau costumele  acum 10, 20 ani cu prezentul, se poate observa că sunt mai educați.  Ei știu ce înseamnă croitoria la comandă, dar și faptul că un costum ready to wear se poate retușa la un croitor. Prin urmare majoritatea bărbațiilor au început să poarte costume pe mărimea lor. Asta vine și ca o confirmare din discuțiile pe care le am cu croitorii. Adică majoritatea bărbaților știu ce fel de costum își doresc înainte să plaseze o comandă.

Bărbații au început să fie mai pasionați de produsele pe care le poartă mai ales dacă au o istorie în spate și știu din ce țesătura s-a făcut costumul și locul de proveniență. 

Până la urmă totul se rezumă la stilul personal și să fi îmbrăcat corespunzător pentru fiecare ocazie în parte.

Mai multe detalii poți observa în materialul de mai jos

Vlad Cupşa ◘ https://komiti.media/

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *