Influențe Din Moda Britanică : Savile Row - Strada Hainelor Facute La Comandă

Savile Row este centrul croitorilor din Anglia. Aici se confecționeză haine și costume la comandă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un punct distins al croitorilor de pe Savile Row este că ei practică croitoria Bespoke.  Termenul de Bespoke vine de la libertatea totală a clientului în funcție de mărime, material și bineînteles croiala este una potrivită pentru  fiecare client, menită să-l avantajeze. Pe scurt Bespoke înseamnă să-ți faci costumul așa cum îți place.

De ce Savile Row

Hainele Bespoke sunt diferite față de cele “ ready to wear” sau “ made to measure”.  Hainele “ready to wear“ sunt cele pe care le găsim în magazine și sunt făcute după marimile standard ale unui client obișnuit. “Made to measure” sunt hainele “ready to wear” care le adjustăm la dimensiunile noastre. Costurile sunt diferite. De exemplu cea mai scumpă haină este cea Bespoke și cea mai ieftină este “ready to wear” sau între ele “made to measure”.

Chiar dacă numărul croitorilor de pe Savile Row nu este la fel de mare ca la început, puținii care au mai rămas încă mai oferă servicii de calitate.

De regulă, un costum nu se face în 24 de ore deoarece durează câteva zile de la măsurători și probă până la realizarea acestuia. În unele cazuri, clientul mai este chemat încă o dată pentru probă. Eventuale adjustări vor fi făcute de către croitor.

Diferența dintre un croitor obișnuit și a celor de pe Savile Row este calitatea, tradiția și mândria pe care o investesc în fiecare costum bine croit.

Unul dintre cunoscuți care se găsește pe Savile Row este Ozwald Boateng.

Oswald Boateng, Designer, Comanda
1. Oswald Boateng

Când vrei să-ți cumperi umătorul articol vestimentar te gândești să-ți iei ceva standard, să-ți duci la adjustat sau să-ți faci ceva la comandă?

Pentru a-ți continua educația vestimentară, te invit să citești Cartea Stil Masculin: Cum să te îmbraci bine și să plătești mai puțin.

sursa foto: swurdin.nl, getkempt.com

Related Posts

8 thoughts on “Savile Row – strada hainelor facute la comandă

 1. DomnulT spune:

  E Sean Connery cel din poza ? :)

 2. Laci spune:

  @ Domnul T

  El este.

 3. robi spune:

  stie cineva un croitor bun si nu foarte scump din Bucuresti?

 4. Teodor spune:

  Păi și articolele standard nu pot fi și ele adjustate?

 5. Laci spune:

  @ Teodor

  Pot fi adjustate, dar aceasta smecherie nu merge la orice articol pentru ca totul depinde de material si de croi.

 6. Aurelian spune:

  Salutare, ai cumva ceva recomandari de ateliere din Bucuresti ce produc costume la comanda? Motivez intrebarea cu faptul ca am scris mail-uri la mai multe astfel de ateliere(majoritatea de nototirtate). Dar fara raspuns.
  Multumesc

 7. Laci spune:

  @Aurelian Iti trimit pe mail cele pe care le stiu.

 8. John spune:

  Te as ruga sa mi trimiti si mie atelierele din Bucuresti care fac costume pe comanda.
  Multumesc anticipat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *