Te Bărbierești Sau Nu? Asta E Întrebarea

Te bărbierești în mod regulat? În acest articol nu îi voi condamna pe cei care aleg să aibă o față netedă, nici nu-i voi ridica în slăvi pe cei care poartă barbă. Fiecare este liber să facă precum dorește.

Barba în istorie

Uitându-ne la vechile civilizații, începând din Antichitate și până în Epoca Modernă, barba a fost mereu ținută la loc de cinste. Avem în primul rând Egiptul Antic, unde faraonii, așa cum putem observa și în hieroglife sau în mormintele lor, aveau bărbi lungi împletite doar pe bărbie, nu și pe obraji sau buza superioară.

În paralel, bărbații popoarele din zona Mesopotamiei (chaldeeni, babilonieni, asirieni, vechii perși etc) purtau bărbi lungi integrale, dar ondulate, ”în valuri”.

Grecii purtau bărbi medii, ondulate. Asta până la venirea la conducere a lui Alexandru cel Mare care a ordonat ca toți soldații să fie bărbieriți, pentru a evita cazurile în care adversarii i-ar fi tras de barbă spre a-i ucide mai ușor.În Roma Antică societatea era împărțită. Unii oameni, cum ar fi Scipio Africanul, se bărbiereau zilnic, alții preferau să-și păstreze barba scurtă. Nimeni, cu excepția filozofilor, nu purta barbă lungă.

Te bărbierești sau nu?

Civilizația Bizantină, dintre secolele VII și XVI, purta barba plină despărțită la mijloc, cu mustăți lungi și fine. În Europa, anglo-saxonii purtau barbă, fără un stil anume, cu excepția clerului care era obligat să fie bărbierit. Același lucru s-a păstrat până la Henry al VIII-lea, care a introdus barba scurtă, asemănătoare romanilor.

În secolul al XVII-lea a apărut moda bărbii Vandyke. Mustăți arcuite în sus și barbă doar în zona bărbiei, ca la egipteni, doar că scurtă și ascuțită. Urmeză imediat o perioadă în care pe bărbie era doar o zonă mică cu pilozitate (vezi D’Artagnan din filmul Cei trei muschetari). Secolul al XIX-lea aduce stilul ”imperial”, cu părul perciunilor și de pe obraji foarte lung, iar fără nimic pe bărbie.

O perioadă barba a fost văzută ca un simbol al neîngrijirii, al lipsei de igienă, al murdăriei, mai ales după emanciparea femeii și ale cerințelor acesteia ca bărbații să fie cu fața ”curată”. În prezent, însă, se observă o reîntoarcele la vechile valori, la bărbații bărboși, cuceritori, gata să înfrunte orice pericole, din moment ce aproximativ 55% din locuitorii planetei poartă podoaba facială.

Atât în trecut cât și în prezent, bărbații cu barbă sunt percepuți ca fiind mai masculini. Nenumărate studii au arătat că două treimi din femei îi consideră de asemenea mai atrăgători, mai bătrâni, mai respectați, mai puternici și mai sus poziționați social. În trecut, ele erau folosite pentru a conferi căldură feței, pentru protecție împotriva factorilor externi, dar mai ales pentru intimidare, creând impresia unei fețe mai lungi și mai solide.

Implicit, ei sunt percepuți ca fiind mai puțin generoși, mai nepăsători și mai inabordabili. Din această cauză, unele femei preferă la început un bărbat bărbierit. Altele, mai curajoase, rămân la modelul masculului intimidant. Există încă acea opinie care spune că o față bărbierită te face să pari mai curat, mai abordabil și mai prezentabil, probabil de aceea multe corporații, birouri de avocatură, bănci etc preferă astfel de bărbați.


Pentru cei care nu sunt încă hotărâți dacă să-și crească sau nu o barbă, vă voi oferi exemple. Cu toate acestea, un mic sfat pe care îl voi împărtăși cu voi este următorul: nu îți crește o mustață dacă ea nu va crește suficient de mare. Din nou, vă voi arăta exemple.

Sam Elliot, așa DA.

Tumblr_Ml2Lastqv71S3Udsoo1_1280

Michael Cera, așa NU.

Michael-Cera_486098

Continuând, a fi bărbos nu înseamnă neapărat că ești o persoană bună, sau că ești mai bărbat. Barba nu te face mai bărbat. Ea vine în completarea personalității tale, la fel ca stilul vestimentar, trebuie să fie o expresie exterioară a interiorului tău. Degeaba o ai dacă nu știi conduita de bază.

Dar ce facem cu cei care nu reușesc să își crească o barbă, nu pentru că nu vor, ci pentru că nu pot, biologic vorbind? Deși trebuie cumva să ne întoarcem la momentele copilăriei / tinereții, tot un desen animat ne scoate din impas. Nu e rușine să te bărbierești.

”Nu e barba de la exterior care contează, ci cea din interior”

Câteva curiozități despre bărbi

În unele țări, bărbile erau considerate semn al onoarei și erau tăiate doar ca o pedeapsă.

Împăratul celților Otto cel Mare jura mereu pe barba lui.

În Epoca Medievală, atingerea bărbii altcuiva era considerată o ofensă ce ducea de cele mai multe ori la dueluri.

Din păcate, doar 2 din cei 100 cei mai bogați oameni ai lumii poartă bărbi. Probabil corporațiile și Wall Street-ul nu acceptă podoaba facială în dress-code.

Concluzii dacă te vrei să te bărbierești

Este considerat că barba te face mai masculin, mai atrăgător, mai de încredere.

Nu trebuie să porți o barbă precum cei de la ZZ Top. E de ajuns o barbă de ”3 zile”, considerată cea mai atractivă de multe femei, pentru a fi considerat bărbos.

Nu-ți crește o mustață decât dacă ești sigur de ea.

Dacă nu-ți poți crește o barbă, nu este sfârșitul lumii.

Mai vrei să te bărbierești atât de des?

sursa foto:  aici, aici

Related Posts

7 thoughts on “Te bărbierești sau nu? Asta e întrebarea

  1. Luca Andrei spune:

    Nu ati raspuns la intrebare,doar o scurta istorie…slab articolul.

  2. Luca Andrei, nu exista un raspuns general…barba o porti daca vrei si daca iti sta bine cu ea, daca nu, NU.

  3. Laci Nagy spune:

    Articolul are 4 pagini. Tot ce ai de facut este sa dai la urmatoarea pagina.

  4. Luca Andrei spune:

    Laci Nagy ,corect, am vazut articolul de pe telefon si nu am sesizat ca sunt mai multe pagini.Scuzele mele !

  5. Luca Andrei spune:

    Da Codrutz,dar cand titlul articolului este "to shave or not to shave ? asta e intrebarea" nu te astepti la un raspuns general…e foarte corect ce spui,initial credeam ca voi citi ceva interesant neobservand ca sunt mai multe pagini am subestimat articolul

  6. Luca Andrei spune:

    Cred ca purtatul barbii este o alegere personala de stil,pur estetica care iti defineste sau cel putin contureaza caracterul tau,dar chiar si asa …cand vine vorba de stil…trebuie sa respecti anumite reguli chiar si in cazul barbii,anume loc,imprejurare…."textura" daca pot spune asa ,fizionomia fetei…si…in special daca te avantajeaza.Multi barbati arata bine cu barba,pentru ca,barba iti distrage atentia de la trasaturile fetei inspirandu-ti imediat un aer masculin si barbatesc.

    1. George spune:

      Titlul articolului este ”To shave or not to shave?” Am vrut prin acest intermediu să expun ambele opțiuni, fără să favorizez una sau alta. Evident, se prea poate și îmi asum vina, să fi înclinat înspre păstrarea bărbii, însă cred că am adus câteva argumente și pentru partea cealaltă.
      Prin acest articol n-am urmărit să vorbesc despre tipurile de bărbi sau despre cum se poartă, ci pur și simplu, atât prin scurta istorie de la început, cât și prin următoarele explicații, am vrut să arăt că din timpurile străvechi era această ”bătălie” între barbă și fără barbă și nu doar într-un loc anume, ci pe aproape tot globul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *