Munca Invizibilă Pe Care Trebuie Să O Facem Pentru A Fi Mai Bine Îmbrăcaţi

Îmi propun ca după ce citeşti acest articol, să nu te mai simţi descurajat dacă treci printr-o perioadă de plafonare. Munca invizibilă pe care trebuie să o facem pentru a fi mai bine îmbrăcaţi este o etapă normală, prin care cu toţii trecem. Important este să ştii că va trece, iar la capătul ei te aşteaptă acele lucruri pe care ţi le doreşti: vei fi mai bine îmbrăcat, vei progresa mai rapid, deoarece vei avea deja bazele setate şi chiar vei începe să fii recompensat pentru acele eforturi pe care le-ai depus “în spatele uşilor închise.“

Munca pe care trebuie să o facem pentru a fi mai bine îmbrăcaţi

Atunci când am început să lucrez la felul în care mă îmbrăcam, îmi amintesc că aveam în minte un plan cât se poate de banal: „citesc bloguri şi cărţi de stil, îmi cumpăr hainele necesare, şi gata, voi arăta mereu bine.” Cel puţin aşa mă gândeam eu că va fi.

Ei bine, nu am avut dreptate. Dar atitudinea mea din acel moment era oarecum normală. Aveam o înţelegere destul de superficială asupra acestui domeniu, la fel cum orice începător are, în orice domeniu.

După ce a trecut euforia primelor descoperiri, când mi-am cumpărat primele haine fiind în cunoştinţă de cauză, a urmat o perioadă de noi descoperiri, dar unele mai neplăcute. Da, începusem să mă bucur de numeroasele beneficii pe care orice bărbat le are dacă învaţă să se îmbrace bine. În acelaşi timp, însă, am început să realizez cât de multe lucruri importante nu făceam sau câte le făceam prost.

Una dintre cele mai dificile lecţii pentru mine a fost şi este aşa-zisa muncă invizibilă. Acele lucruri pe care trebuie să le facem, dar care nu se observă cu ochiul liber. Când cumpărăm o cămaşă nouă sau când ne facem un costum made-to-measure, acestea se văd imediat. Dar alte lucruri nu se observă chiar deloc.

Astăzi vreau să vorbesc despre acele lucruri pe care trebuie să le facem pentru a fi mai bine îmbrăcaţi, dar care nu sunt la fel de spectaculoase ca şi cumpărarea unor pantofi noi. Ştiu că m-am simţit descurajat la un moment dat, simţind că mă plafonez şi că nu mai avansez, deşi depuneam eforturi în fiecare zi. Problema era că nu aveam foarte multe dovezi concrete care să mă încurajeze.  În realitate, eu avansam, dar eram în etapa muncii invizibile.

Aşadar, primul efort invizibil pe care trebuie să îl facem pentru a fi mai bine îmbrăcaţi este că trebuie să studiem puţin, înainte de a merge la cumpărături. Asta pentru a evita să ne simţim pierduţi prin magazine sau să cădem pradă tehnicilor de vânzare ale comercianţilor. Suntem bărbaţi şi ne place să cumpărăm strategic. Adică să ştim foarte bine ce vrem, să mergem, să găsim ce căutăm şi apoi să plecăm. Fără ore în şir petrecute prin mall-uri.

De acord? Ei bine, dacă citeşti 2-3 articole despre cămăşi înainte să mergi să îţi cumperi una, vei ştii ce fel de material să cauţi pe etichetă (vezi eticheta din partea stângă, pe interior), cum trebuie să îţi vină sau ce culori se potrivesc pentru diverse ocazii. Dacă eşti pregătit când mergi la cumpărături, te vei simţi mult mai stăpân pe situaţie şi mai sigur pe tine că ţi-ai investit inteligent banii.

De asemenea, dacă doreşti să aprofundezi acest aspect, îţi recomand să citeşti bloguri şi cărţi de stil, care nu sunt altceva decât manuale despre cum să fim bine îmbrăcați ca bărbați. Acestea ne sunt de mare ajutor, deoarece ne ajută să ne formăm o atitudine corectă asupra felului în care ne îmbrăcăm.

Să ne dezvoltăm o atitduine corectă este, în opinia mea, cea mai mare muncă invizibilă pe care o putem face pentru a fi mai bine îmbrăcaţi, însă aceasta vine în timp.

Al doilea efort invizibil pentru a fi bine îmbrăcați este să ţinem cont de îngrijirea articolelor vestimentare pe care le cumpărăm. Dacă puloverul pe care ni-l dorim este din caşmir, atunci trebuie să aflăm cum anume se îngrijeşte un astfel de articol vestimentar. La fel este şi în cazul pantofilor din piele. Vei avea nevoie de cremă pentru pantofi, o perie şi aşa mai departe.

Al treilea efort invizibil pe care trebuie să îl facem pentru a fi bine îmbrăcați, este să investim în unelte care vor prelungi durata de viaţă a hainelor şi a încălţămintei noastre. Pentru sacouri – umeraşe late din lemn, pentru pantofi, şanuri (pe cât posibil, din lemn de cedru), produse anti-molii pentru dulapuri, umeraşe speciale pentru curele şi cravate etc. Acestea pot părea detalii minore, însă ele pot dubla sau chiar tripla durata de viaţă a hainelor noastre.

De asemenea, vei dori să ai la dispoziţie dulapuri corespunzătoare pentru hainele tale. Cu rafturi, cu sertare, cu umeraşe etc. Şi pentru pantofi ţi-ar prinde bine un dulap special. La acest capitol lucrez eu în acest moment. Îmi doresc un dulap încăpător, făcut după indicaţiile mele. De aceea îl voi face la comandă. Ei bine, aceste eforturi pe care le depun „în spatele cortinei,” nu se văd în exterior, dar sunt extrem de importante pentru felul în care mă îmbrac. Logica e simplă: dacă hainele mele stau corespunzător în dulap, pe umeraşe, pe rafturi şi aşa mai departe, dacă le îngrijesc cum trebuie, atunci voi fi mai bine îmbrăcat în momentul în care ies din casă.

Un al patrulea efort invizibil este acela că trebuie să învăţăm să spălăm hainele, să le împăturim sau poate chiar să le călcăm. Personal am învăţat asta urmărind tutoriale pe internet, dar şi de la femeile din viaţa mea: surori, prietene sau de la mama. Şi pot spune că nu m-am făcut de râs. Din contră, toate s-au bucurat să mă ajute, să mă înveţe.

Nimeni nu te va premia pentru aceste eforturi. Nu e ca şi când ţi-ai cumpărat un costum nou-nouţ şi toată lumea te complimentează. Dar în timp, aceste eforturi vor merita, deoarece vei fi mereu mai bine îmbrăcat.

De asemenea, în procesul de a învăţa toate aceste lucruri, vei dobândi un bagaj solid de cunoştinţe, pe care îl poţi folosi în avantajul tău. Eu, de exemplu. îl folosesc ca şi subiect interesant de discuţie cu femeile cu care interacţionez. Ele nu se plictisesc niciodată să vorbească despre haine şi au un zâmbet plin de admiraţie atunci când le corectez sau le dau un sfat vestimentar. De asemenea, mi-am ajutat mai mulţi prieteni să facă alegeri inspirate când şi-au cumpărat haine. Iar acum scriu un articol despre asta pe cel mai mare blog de stil pentru bărbaţi din România. Mie mi se par recompense destul de bune!

S-ar putea ca tu să te confrunţi cu alte eforturi invizibile atunci când plănuieşti să te îmbraci mai bine. Dacă scrii un comentariu mai jos cu situaţia cu care tu te confrunţi, promit să îl citesc şi să îţi ofer un răspuns, dacă te pot ajuta în vreun fel. Mulţumesc că ai citit până aici!

Iosif.

Sursa foto

Related Posts

8 thoughts on “Munca invizibilă pe care trebuie să o facem pentru a fi mai bine îmbrăcaţi

 1. Shorin spune:

  It’s work hard to make it look easy.
  Daca esti pasionat de domeniul tau nu exista „prea greu”

  1. Iosifv spune:

   Salut, Sorin!

   Mersi pentru comentariu! E adevărat că atunci când ești pasionat de stil, treci mai ușor peste momentele dificile. Dar asta nu înseamnă că dificultățile nu există.

   De asemenea, în acest articol am vrut să mă adresez tuturor bărbaților care doresc să se îmbrace mai bine, nu numai celor pasionați de acest domeniu. Consider că e important, pentru cei care ne urmăresc, să adresam și subiectele mai dificile, pentru că ele există.

 2. Emil G. spune:

  Foarte mult spune stilul cum te imbraci. Omul trebuie sa aiba haine pentru orice ocazie, daca are o sa simte si mai bine, mai increzator

 3. Fabian spune:

  Am eu o intrebare, defapt e mai mult o problema. Trebuie sa merg la munca unde politica firmei impune o” tinuta decenta” , iar in viziunea sefului asta inseamna pantaloni lungi. Acum e vara, foarte cald, ce combinatie recomanzi, sau ce sfat ai putea sa-mi dai in asa fel incat la 4 cand merg acasa drumul sa nu mai fie un chin.

  1. Iosifv spune:

   Salut!

   În funcție de domeniul în care lucrezi, poți opta pentru ținute mai formale sau mai puțin formale. Dacă ești nevoit să porți costum la lucru, îți recomand să optezi pentru unul din materiale naturale, care să fie subțire, potrivit pentru vară.

   Dacă poți purta ținute mai puțin formale îți recomand să alegi pantaloni mai subțiri, de vară, din materiale naturale. De asemenea, și nuanțele pentru care optezi să fie mai deschise. Poate că nu alb, dar ai putea alege un gri sau un bej.

 4. Cosmin Dcg spune:

  Salut!
  Imi poti face o descriere a garderobei cu hainele care nu trebuie sa lipseasca, si cum ar trebui sa le asortez.
  Mersu

 5. Te rog raspunde-mi la urmatoarea intrebare . Ce fel de curea se potriveste la un degrade de visina putreda ?

 6. Laci Nagy spune:

  Bordo, maro și alte nuante similare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *