Batista De Buzunar

De multe ori ai purtat cea mai bună cămaşă a ta, costumul ideal, pantofii perfect lustruiţi, dar parcă mai lipsea ceva. Simţeai că în ţinută nu existau detalii care să vorbească despre tine. Am să notez despre singurul accesoriu care, probabil, în mod constant te poate scoate din anonimat indiferent de eveniment.

Batista de buzunar – detaliul care face diferenţa

Batista de buzunar era considerată în perioada renaşterii esenţială şi funcţională, dar cu timpul ea a devenit doar ornamentală. Orice bărbat respectabil purta o astfel de batistă şi încă mai este considerat un simbol al dichiselii şi al rangului social înalt.

În 1957 o aşa zisă biblie a modei pentru bărbaţi a declarat despre batista de buzunarreprezintă un pas mare în schimbarea modei. Cu alte cuvinte, când eleganţa s-a reîntors în moda bărbaţilor, aceasta a adus şi batista de buzunar, în special cea cu imprimeu.

Batista de buzunar reprezintă un detaliu plin de personalitate care poate spune multe despre gradul de siguranţă sau nesiguranţă al purtătorului. Bărbatul nesigur poate considera batista ca fiind foarte stridentă, greu de asortat cu restul ţinutei, dificil de împăturit în forma corectă sau poate fi ceva în plus. În schimb, pentru bărbatul sigur reprezintă o bucată de material care îi poate învioara ţinuta şi starea de spirit prin pata de culoare pe care o oferă.

Ca să faci parte din a doua categorie, trebuie să stai departe de sacourile fără buzunar la piept deoarece ai fi lipsit de buzunarul care a fost creat special pentru a-ţi afişa batista. Dar de aici nu trebuie să ne construim ideea că batista de buzunar poate fi purtată doar la costum. Acest accesoriu este adecvat şi jachetelor casual, blazerelor şi sacourilor, indiferent dacă sunt purtate cu blugi. Chiar dacă porţi o ţinută casual, batista de buzunar este accesoriul perfect pentru a adăuga o notă de eleganţă. Prin asortarea acesteia la coloristica din ţinută se produce o armonie demnă de invidiat. Totuşi, batista nu se asortează cu cravata deoarece această nepotrivire oferă posibilitatea exprimării propriei personalităţi.

Profil2

Astfel, hainele ar trebui să ne ajute să atragem atenţia asupra feţei, fiindcă ultimul lucru pe care îl vrem este ca ochiul să rămână asupra corpului.

Probabil te gândeşti că ai nevoie de un număr nelimitat de batiste, dar adevărul nu e deloc aproape de acestă prejudecată. Te vei descurca foarte bine cu o batistă pe roşu şi albastru cu model de şal Paisley ( şal de lână colorat, originar din Paisley, Scoţia). Poate te sperie obţinerea formei ideale. Dar poţi alege batista de mătase care se împătură manual şi nu necesită călcarea pentru a obţine forme diferite. Bărbatul care poartă batistă din mătase va fi privit ca o persoană stilată, deoarece chiar dacă acestă împăturire necesită timp, aceasta este văzută ca un semn al calităţii.

Calitatea în general porneşte de la natura materialului. De ce este importantă calitatea materialului? Pentru că batista de mătase este supusă de fiecare dată cutelor, strivirilor şi îndoirilor. În consecinţă, o mătase de slabă calitate nu ar rezista o periodă îndelugată.

Batista Matase Macclesfield Handmade Paisley 1 1
Batista matase albastra paisley

Pentru mediile business batistele albe împăturite uniform sunt adecvate. În plus, pentru bărbatul mai puţin sofisticat o batistă albă aranjată casual îi oferă cea mai rapidă şi ieftină cale de a transforma un costum mediocru într-unul ce pare mai scump. Costumele scumpe sunt asortate de obicei cu cămăşi albe şi albastre. Prin urmare, acestea oferă un avantaj batistei albe de a se integra în ţinută. Datorită contrastului puternic dintre alb şi negru câteodată batista trebuie aranjată în forme neregulate. Batista de caşmir sau mătase cu imprimeu prinde foarte bine la o haină casual, dar cea din in este adecvată doar la ocaziile ce necesită ţinute formale.

Pe lângă alte detalii din ţinută, cum ar fi butonii, batista de buzunar adaugă un ultim finasaj ţinutei. Cu puţin antrenament în faţa oglinzii, poţi deveni profesionist în crearea de ţinute ce emană eleganţă şi relaxare folosindu-te de avantajele batistei de buzunar.

Mai multe despre acest subiect vei găsi în materialul video Cum să-ți asortezi hainele.

Related Posts

50 thoughts on “Batista de buzunar – detaliul care face diferenţa

  1. Joshua spune:

    „Totuşi, batista nu se asortează cu cravata deoarece această nepotrivire oferă posibilitatea exprimării propriei personalităţi.” Daca Te rog frumos, poti fi mai explicit?

  2. Laci spune:

    Salut Joshua!

    Ceea ce am vrut eu sa notez despre acest subiect, precum si-n fiecare articol, este sa invatam sa ne personalizam tinutele. In acest caz fac referire la batista de buzunar, dar personalizarea tinutei se poate realiza si cu alte articole vestimentare. Poti adauga o sumedenie de culori privind batistele de buzunar, in functie de ce ai chef sa porti in aceea zi. Poti merge pe batiste de culoarea verde pentru a da viata tinutei sau roz pentru a o intinerii. Albastrul este o culoare care reprezinta masculinitatea. Conteaza si felul in care este aranjata batista. Mai multe poti afla aici: https://www.stilmasculin.ro/2010/03/gq-%E2%80%93-cum-sa-devii-un-rebel-in-stil-%E2%80%93-episodul-7-batista-de-buzunar/

  3. adrian spune:

    neatza! vreau sa stiu dak batista merge purtata si la camasa, fara sacou, impreuna cu cravata.
    camasa este de culoarea lila deschis iar cravata mov inchis
    (inca ceva: sa port si curea la pantaloni sau ar venii prea incarcata tinuta)
    Multumesc!

  4. Laci spune:

    @ Adrian

    Salut!

    Nu-mi place aceasta asortare dintre camasa si cravata de aceasi nuanta. Mie se pare ca e lipsa de creativitate.
    Daca vrei sa ai o combinatie potrivita incearca un contrast intre camasa si cravata.

    In plus, mai poti incerca o cravata in nuante neutre care sa aiba cateva dungi mov.

    Esti liber sa incerci tot ceea ce vrei apropo de batista purtata la buzunarul camasii.

    Mergi pe ceva simplu precum alb sau negru sau ceva neutru si simplu.

    Poti purta curea fara a fi prea incarcat.

  5. Emy spune:

    Salut,am si eu o intrebare,care suna in felul urmator:am un tricou dupa care iau costumul peste,merge ca la acel costum sa pun batista?
    Multumesc anticipat,sper sa raspundeti la intrebare.

    1. Andrei spune:

      Vrei sa zici sacoul peste..

  6. Laci spune:

    @ Emy

    Nu este nimic sa te opreasca sau sa-ti interzica sa faci acest lucru.

  7. ady spune:

    Merge purtata batista cu sacou,tricou,blugi si tenisi(converse all star)???

  8. anghel spune:

    niste batiste de buzunar de calitate la niste magazine din cluj ? as dori sa merg pe alb,rosu,verde.in afara de magazinele gen zara..vreau ceva care se ocupa exclusiv de asa ceva si sa aiba preturi rezonabile totusi.mersi

  9. Randy spune:

    Salut! Pentru banchetul de clasa a XII-a mi-am cumparat un costum gri petrol, cu o camasa neagra(matase), pantofi negrii, nu lacuiti, undeva la mijloc intre mati si lacuiti, impreuna cu o cravata gri slim. Ce batista as putea sa folosesc pentru aceasta tinuta? Eu ma gandeam la una gri(culoarea cravatei) din matase.

    Ceva opinii, idei?

    Multumesc anticipat

  10. Laci spune:

    @ Randy Intreaga tinuta iti este inchisa la culoare. Iti sugerez sa-ti schimbi camasa si sa mergi pe o batista deschisa la culoare si cu imprimeu.
    Cateva modele dupa care te poti inspira, sunt aici https://www.stilmasculin.ro/Accesorii-pentru-barbati-stilati

  11. Randy spune:

    Cravata este un gri foarte deschis (https://www.helpol-consult.com/Images/Produse/4_MobilierDeBirou/Operativ/DVO/EXIT_30_MM/gri_deschis.jpg ) . Ma gandeam ca o batista gri se va asorta bine cu ceasul si cravata.

  12. Laci spune:

    @ Randy Am impresia ca nu ai fost atent nici la articol si nici la comentariu.

    1. Ai o tinuta inchisa la culoare. Trebuie sa mergi pe o alta nuanta la camasa.

    Batista de buzunar nu se asorteaza la cravata.

  13. Auras. spune:

    Salut, am si eu urmatoarea intrebare. Ce culori/tipuri de esarfe si batiste imi puteti recomanda pentru un costum negru purtat cu o camasa alba?.

  14. Laci spune:

    @ Auras Aici ai cateva modele pe care ti le recomand https://www.stilmasculin.ro/Accesorii-pentru-barbati-stilati

    Acestea de pot achizitiona de pe acest site.

  15. wladi92 spune:

    am uncostum negru usor sclipicios, camasa pentru butoni,cravata slim tot neagra!imi poti da un exeplu de culoare de batista? merci!

  16. MariuS spune:

    batista se poate purta si la camasa? Si ele au buzunar la piept.

  17. kata spune:

    @Marius

    Un asemenea trend am vazut prin street-styleuri din Italia.

    Probabil arata bine la unele camasi,dar parerea mea e ca aceasta trebuie sa ramana la prima ei functionalitate(blazerul).

    Ceva asemanator se intampla astazi si cu papioanele care de obicei sunt destinate pentru tinute formale,dar acum le observam si la tinute casual.
    Nu arata rau,dar nici bine!

  18. Marian spune:

    Buna seara,sunt din Iasi si as dori sa stiu si eu de unde pot achizitiona o astfel de batista.

  19. Laci spune:

    @ Marian

    Aici vei gasi modele de batiste de bumbac https://www.stilmasculin.ro/Ce-poti-face-cu-90-de-lei

    Mai jos batistele din matase https://www.stilmasculin.ro/Ce-poti-face-cu-155-de-lei

    Dupa ce te-ai decis la un anume model, imi poti scrie pe adresa de mail laci@stilmasculin.ro

  20. Marian spune:

    Cine imi spune si mie cum este impaturita batista din imagine…tare sunt curios sa aflu.

    multumesc

  21. flavius spune:

    Buna! Apreciez foarte mult site-ul dvs, il urmaresc de ceva vreme si iubesc conceptul. Totusi, am o intrebare: imi puteti spune niste magazine unde as putea gasi batiste de buzunar? Va multumesc

  22. Gaby spune:

    buna ziua. am si eu o intrebare . La un costum negru mi-am luat o camasa alba si o esarfa Turcoaz si vreau sa stiu daca este bine ca batista costumului sa fie aceeasi culoare cu esarfa. Multumesc

  23. kata spune:

    @Gaby

    Cand spui esarfa,probabil te referi la cravata ascot.Ar fi de preferat sa nu asortezi cravata cu batista.

  24. Magurean Loredana spune:

    Buna ziua. Intrebarea mea ar fi urmatoarea:
    La un smoking negru cu o camasa ivoire texturata in dungi verticale cu guler pentru papion (nu ne-am decis in privinta alegerii papionului), butoni rotunzi cu cristal verde deschis-peridot, ar merge o baista tot de culoare verde, apropiata butonilor?? Daca da, atunci acesta ar trebui sa fie doar intr-un singur ton de culoare, ar trebui sa fie simpla, sau texturata??
    La fel si pentru alegerea papionului..ar merge un papion verde precum batista sau unul negru simplu..? Va rog mult sa ne ajutati :)

  25. razvannn spune:

    Bună Loredana,

    Da, puteţi alege fără nicio problemă o batistă de buzunar de aceeaşi nuanţă cu butonii. Se va crea o asortare foarte plăcută, subtilă în acelaşi timp. Puteţi alege una din mătase, simplă sau cu un imprimeu foarte discret, aceeaşi nuanţă cu butonii, după cum am precizat anterior.
    Cât despre papion, mergeţi pe unul negru, din fibre naturale (tot mătase, de preferat). Aveţi grijă la dimensiuni, acesta trebuind să se potrivească exact lăţimii gâtului. Dacă e unul căruia să-i faceţi voi nodul acasă, sau unul cu elastic, depinde doar de voi cum preferaţi.

    Sper că nu am omis nimic din ceea ce aveaţi nevoie să ştiţi şi din ceea ce ar fi trebuit să vă precizez eu.

    O zi faină şi… distracţie plăcută!

  26. Loredana spune:

    Multumesc foarte mult pentru sfaturile atat de utile. As mai vrea sa intreb daca se poate..pentru partea a doua a petrecerii, unde mirele va purta o camasa alba cu guler pt papion cu nasturi tip butoni (negrii) ar merge sa pastreze butonii verzi..chiar si batista cu aceeasi nuanta de verde?? sau totusi butonii ar trebui schimbati, cu unii negrii??

  27. Laci spune:

    @Loredana.

    As zice sa pastreze. Este prea mare deranjul sa vi la tine cu doua perechi de butoni pentru aceasi seara/eveniment.

  28. vlad spune:

    Salut. Am tot urmarit acest site in ultima perioada….si altele. Insa as vrea o opinie a ta, o parere sau mai bine zic o explicatie mai precisa. am vz de mai multe ori citatia : ” nu se asorteaza batista de la sacou cu cravata”. DE CE ? de exemplu am un sacou bej foarte deschis , 2 batiste de matase 1 albastra complet si alta verde complet.. cravata este albastra mai inchis, cu dungi albastru belumarin si verzi. Camasa pe care o port la acest sacou si la majoritatea este alba, evident. De ce nu ar merge 1 dintre aceste batiste in combinatie cu cravata? +1 luccru mai am de zis, cand mi-am achizitionat cravata si batista verde, au fost aman2 la reducere siasa mi-a recomandat si vanzatoarea sa le iau pe aman2…nu ca ar fi mare mare priceputa acea vanzatoare, insa ma gandesc ca nu cred ca ar fi la pachet aceste produse …si mai ales la o firma asa mare. Astept raspuns

  29. Laci spune:

    @Vlad Aceasta asortare este considerata una foarte banala. Daca doresti sa o asortezi la cravata o poti face. Eu mi-am expus parerea.

  30. Ionescu sabin spune:

    @Lacy
    Stii modalitatea de a plia asa o batista,vreun video sau imagine?Multumesc mult:)

  31. Meduzum spune:

    Salut! La un costum bleumarin elegant, camasa pt papion alba si papion de catifea bordo, ce batista ar merge cel mai bine? (culoare si material). Pantofii sunt maro, daca conteaza. Multumesc!

    1. Laci spune:

      Mergi pe batista alba. Cat timp nu e sintetic atunci nu gresesti.

  32. Andrei Alin spune:

    Excelent articol Laci , as dori sa te intreb pretul aproximativ al unor batiste de calitate si cam ce culori pot fi cele mai uzuale cand porti jeansi sau un sacou :D? Multumesc anticipat!

    1. Laci spune:

      Prețul începe de la 50 de lei. Poti purta orice culoare.

  33. Lucian spune:

    Laci, daca purtam esarfa (nu ascot, ci obijnuita) impreuna cu un blazer la care avem batista de buzunar, vom asorta esarfa cu batista… sau e suficient sa le potrivim cromatic?

    1. Aleex spune:

      salut Laci , imi zici te rog daca pot purta batista de buzunar, la smoking, voi fi mire,si voi avea si papion. mersi mult

      1. Laci spune:

        Batista alba.

        1. Aleex spune:

          Batista alba sigur ? nu vreau sa dau gres…
          apreciez tot ce faci , sincer multi te critica inutil.
          voi avea costum albastru bleumarin, pantofi negri, papion negru, camasa alba si atunci batista sa fie alba simpla? sa fie dreapta, banuiesc ca arata cel mai elegant?

        2. Laci spune:

          Da. Ramai la batista alba.

        3. Aleex spune:

          Ce fel de batista s-ar potrivi mai bine?
          Alba simpla drepata? sau care ar arata mai bine?

  34. vany spune:

    salut.am un costum negru,camasa alba si papion negru.ce culoare la batista se potriveste??

    1. Laci spune:

      O batista alba sau una colorata.

  35. Alex Andru spune:

    Batista poate fi folosita si daca ai un papion in locul cravatei ?

  36. Sorin spune:

    Salut.
    Merg la o nunta ,costum bleumarin ,camasa alba,cravata rosie,pantofi si curea maro,batista ce culoare sa fie?
    Ms

  37. Frumos articol, dar lipseste ceva. Ar fii bine venit sa ne aratati si niste moduri de pliere a batisteti pt a fii pusa in buzunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *